Annons
Nyheter

Industrin behöver kraftig kraft

Vindkraft är sagolikt vackert, med de ståtliga graciösa stolparna som jätteblommor i ett modernt öppet landskap.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2014
Foto: 

Men att svensk industri skulle klara sig på den kraft de producerar är att hoppas på för mycket.

Regeringen har som mål att på sikt montera ned kärnkraften helt till förmån för 100 procent förnybart, det vill säga sol, vind, vatten, berg och växter. Lycka till säger jag! Bor vi i samma land?

Annons

Vindkraft producerar bara el 30 procent av tiden, när kärnkraft ger kraft 85–90 procent. Så i en tid när svenska kärnkraftverk är till åren och skulle behöva förnyas blir MP/S-regeringens inställning svår att förstå. Svensk industri behöver trygg, stabil energi för att fungera. Inte el som kommer och går beroende på vad naturen känner för just den dagen.

MP vill stänga gamla kraftverk, men stora delar av socialdemokratin ser hur viktig energin är för att industriföretagen ska överleva; en miljon svenskar jobbar trots allt direkt eller indirekt i industrin. Att Stefan Löfven (S) låter Åsa Romson (MP) sätta upp ramarna skrämmer nog alla från Svenskt Näringsliv till LO.

Det blir dock ingen nedmontering som MP önskat, och häromdagen meddelades att kärnkraftsföretagen inte heller ska tvingas stå för hela kostnaden vid en olycka. I stället har MP och S enats om vad Stefan Löfven kallar en ”status quo-tänkande”. (Ekot 1/10) Göra ingenting alls, alltså. Nåja, förutom att stoppa Vattenfalls planer på nytt kärnkraftverk, samt höja skatten rejält för kärnkraftsföretagen såklart. Något avtryck vill man ändå sätta.

Samtidigt planeras en blocköverskridande energikommission som ska utreda, samtala och analysera. Om det kommer att gå att komma överens vore det ett bra sätt att minska MP:s inflytande, men frågan är om stödet finns.

Jan Björklund (FP) har öppnat för att samarbeta, men är skeptisk till hur detta ska gå till. ”Jag sätter mig inte och tar ansvar för att snabbavveckla den svenska kärnkraften. Men kan vi hitta en överenskommelse som skaffar stabila klimatvänliga spelregler för svensk industri så är jag beredd att bidra till det.” (P1 25/10)

Om man inte får igång brödrosten en morgon är det ingen katastrof. Men om en industrianläggning tvingas skicka hem folk blir det dyrt.

Statliga subventioner sätter fart på vindkraften i Sverige – 2013 installerade 258 nya vindkraftverk – men industrin kan aldrig förlita sig på den. Prognoser har visat att med den nuvarande utbyggnadstakten av vindkraft kommer Sverige att ha ett överskott av el 2030 – förutsatt att kärnkraften finns kvar. Om den avvecklas blir det däremot ett kraftigt underskott.

Industriföretagen – de som ger mat på bordet åt så många svenska familjer – behöver trygga elleveranser – inte energi de dagar vinden behagar sätta fart på bladen. Ström i kontakten – inte ståtliga blommor som mest ger folk en känsla av att tänka miljövänligt. Stabilitet – inte flum.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons