Annons
Nyheter

I (s)tändig opposition

Nyheter • Publicerad 1 november 2005

Det är märkligt hur socialdemokratin hela tiden lyckas med att sätta sig själv i retorisk opposition. Vi ska helt enkelt glömma vem som har regerat det senaste decenniet. De egna misslyckandena blir till löften om nya stora välfärdsreformer. Utbildningskrisen blir till fler högskoleplatser. Bristen på jobb blir till plusjobb. Vårdköerna blir till vårdgaranti.

Nu senast på kongressen i Malmö kom ännu ett vältajmat utspel under stor mediebevakning: nya statliga miljarder till äldreomsorgen. Pengar som ska ge högre kvalitet och nya platser. Regeringen får det att låta som att är man bara god socialdemokrat nog så finns det pengar att hämta i hemliga kassan. Särskilt om opinionsundersökningarna visar "fel".

Annons

Enligt Socialstyrelsen har antalet platser i särskilda boenden minskat med 13 500 sedan 2000. Störst är minskningen för dem över 80 år. 10 000 nya platser lovade socialdemokraterna i valet 2002. Men i stället har antalet platser fortsatt att minska. Och nu lovar sossarna nya platser på nytt. Men hur var det nu? Vem är det som regerar?

I praktiken har den socialdemokratiska politiken inneburit att äldre fått mindre att säga till om när det gäller att välja boende. Så många som möjligt ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Stödinsatserna ska komma i den miljö man vant sig vid. Det kan låta bra, och många vill ha det så. Men andra vill tvärtom komma i väg till en helt annan typ av boende, även om kroppen och knoppen är tämligen frisk. Men valfriheten är starkt begränsad.

Normalinkomsttagarens möjlighet att på egen hand spara för en god omvårdnad på äldre dar är mycket liten. Skatten är hög på både arbetsinkomst och pension. I utbyte mot detta så ska vården och omsorgen komma när man behöver den. Det är ett stort ansvar politikerna har tagit på sig i att ge tillbaka det som sagts. När den gamle känner att han eller hon vill ha en annan form av boende med stöd " då blir hon eller han beroende av politikers och tjänstemäns beslut. Vassa armbågar hjälper. Snälla ögon ger däremot sista platsen i kön. Ibland får vi ta del av de här fallen i tidningar och tv. Det brukar ofta sluta med att ansvariga politiker agerar. Men vad händer med alla dem som vi aldrig får se i tv-rutan?

Socialdemokratin förtjänar att sitta i opposition. På riktigt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons