Annons
Nyheter

I demokratins namn

Nyheter • Publicerad 24 april 2009

Ordet odemokratiskt dyker upp ett flertal gånger när Sverigedemokraten Kent Ekeroth talar på ett möte i Trelleborg inför det kommande valet till Europaparlamentet. Det är EU som är odemokratiskt, menar Kent Ekeroth.

Sverigedemokraternas möte samlar ett femtiotal personer i Trelleborgens entréhus på torsdagskvällen och Kent Ekeroth är huvudtalare. Han kommer från Lund och är internationell sekreterare för Sverigedemokraterna. Han är partiets sjätte namn på vallistan till EU.

Annons

Kent Ekeroth ingår också i partiets EU-grupp och går under mötet igenom för SD:s hållning i valet.

Sverigedemokraterna vill gå ut ur EU för att bevara det svenska, man vill behålla den svenska kronan och man säger nej till Turkiet.

Kent Ekeroth talar i uppemot en timme innan han avslutar med, enligt honom, en mycket större fråga än EU, den ökande islamiseringen. ”Den går igen överallt”, säger han. Han är mycket tydlig i sin ståndpunkt. Han anser att det svenska samhället inte kommer att vara kvar på grund av islamiseringen och menar att västerländska värderingar är hotade.

Men detta är en farlig väg att gå. När man vill definiera sig själv och sin egen grupp genom att utesluta andra, då börjar man lämna de demokratiska värdena. Demokrati förutsätter bland annat respekt för de mänskliga rättigheterna och olikhet.

På Sverigedemokraternas hemsida står att läsa att ”vi vill omvandla dagens skendemokrati till äkta demokrati, där alla får komma till tals”.

Men när någon ägnar mycket kraft åt själva begreppet demokrati och utmålar andra för att vara odemokratiska, då gäller det att vara vaksam. Ordet demokrati fungerar ju inte i sig, det måste fyllas med innehåll. Det är inte den vägen Sverigedemokraterna har valt att gå.

Det kommande EU-valet är för Sverige­demokraterna som en generalrepetition inför riksdagsvalet nästa år, man vill testa var man står i opinionen. Beroende på utgången kan man sedan anpassa sin politik. Det är också ett vanligt drag för högerpopulistiska partier, att man byter politik som det passar. På det viset kan man snabbt fånga upp och spela på det folkliga missnöje som finns i olika frågor.

På t-shirtsen som säljs på SD:s möte står det ”Vi säger vad du tänker”. Det är en slogan partiet ofta använder sig av. Syftet är självklart, man vill visa på att det finns ett glapp på vad folk tänker och vad man vågar säga. Men vad är det folk tänker? Det framgår inte. Men finns det ett missnöje, var så säkra på att Sverigedemokraterna kommer att spela på det.

Den kommande valrörelsen till EU-parlamentet blir troligen det första där fokus inte kommer att ligga på om Sverige ska vara med eller inte utan mer på vad vi ska ha EU till.

Sverigedemokraternas krav på att gå ut ur EU är ett försök att fiska EU-kritiska röster. Men frågan är om de inte är ute i fel vatten. Låt oss hoppas det.

Mattias Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons