Annons
Nyheter

Hur politiska är tjänstemännen?

Listan på topptjänstemän som lämnat sina uppdrag i Trelleborgs kommun är tämligen lång. Gemensamt för dem är att de varje månad fram till pension får utbetalningar som motsvarar stora delar av den gamla chefslönen. Allt betalas ur kommunens skattkista.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2004

I Sydsvenska Dagbladet lämnar förhandlingssekreterare Magnus Dahlberg en förklaring till att de generösa avtalen en gång ingicks. Han menar att förvaltningschefer kan bli tvungna att sluta om deras syn på verksamheten inte stämmer överens med en eventuellt ny politisk regims syn. Det är ett intressant svar. Vad säger det om verkligheten som den ser ut i dag? Vi har inte haft något regimskifte i Trelleborg men flera topptjänstemän har lämnat sina jobb och löst ut sina generösa fallskärmar. Har tjänstemännen inte tillräckligt tydligt ställt upp på den förda politiken? Har den politiska makten gått in för långt och styrt i enskilda sakfrågor? Eller var fallskärmsavtalen helt enkelt för frestande? Distinktionen mellan vad som är politik och vad som är förvaltning är inte alltid så tydlig. Det är förmodligen också så att åtskillnaden blir allt svårare att göra ju längre ett parti haft makten och ju längre en man suttit på ordförandeposten i kommunstyrelsen. Huvudlinjen ska vara att politikerna fastställer mål och riktlinjer, och förvaltningen genomför dem. Det förutsätter att en tjänsteman måste vara professionell nog att följa riktlinjer även om han eller hon inte fullt ut sympatiserar med dem. I något enstaka fall kan det säkert förekomma att en tjänsteman omöjligt kan acceptera förutsättningarna som ges. Men det får inte vara så att rätt politisk lojalitet är avgörande för om man passar som chefstjänsteman eller inte. Varje ny regim ska inte avsätta och tillsätta chefer som passar deras syften. Och den gamla regimen ska inte forma en tjänstmannastab som är den politiskt trogen. När topptjänstemän lämnar sina poster är de oftast noga med att inte kritisera sina gamla arbetsgivare, och arbetsgivare kritiserar inte sina anställda. Men också här finns undantag, folk som inte är rädda för att säga vad de tycker. När tidigare kommundirektören Gilda Johansson intervjuades i Trelleborgs Allehanda efter sin avgång, så sa hon att det fanns en känsla av att kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl helst också ville vara skolchef, stadsbyggnadschef, upplevelsechef, socialchef, teknisk chef och kommundirektör. Har Sydsvenska Dagbladet återgett Magnus Dahlbergs resonemang rätt så stärker det Gilda Johanssons uttalande. Då finns det anledning att undra över vilka krav på politisk lojalitet som ställs på den som vill fungera som topptjänsteman i Trelleborgs kommun. I dag har kommundirektör Rutger Persson, själv med möjlighet att säga upp sig och behålla stora delar av lönen, och förhandlingssekreterare Magnus Dahlberg ett inlägg på insändarsidan Trelleborgs Allehanda. Inlägget behandlar hur tillsättandet av ny gymnasiechef gick till och gör anspråk på att vara helt objektivt.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons