Annons
Nyheter

Hur man kapar svansen

Nyheter • Publicerad 21 maj 2009

Utredarens, Marie Hafström, uppgift har varit att klara ut hur pengar i försvaret skall kunna föras från stödmyndigheter till förbanden, stående eller kontrakterade.

Utredningen, som fick handfasta direktiv, levererar det resultat beställaren önskat sig. Ända sedan 1972 har olika utredningskämpar ridit ut med högljudda stridsrop: nu skulle svansen kapas och bettet skärpas. När de pennfäktat färdigt har svansen ändå efter ett tag alltid viftat lika kraftfullt.

Annons

Det är därför lätt att omfatta Marie Hafströms förslag med sympati. Det hindrar inte att man kan ha invändningar mot delar av utredningen. Den första invändningen är att den är skriven på byråkratisk ekonomi- och utredningssvenska, som gör den otillgänglig, även för folk med läsvana och viss insikt i ämnet.

Man borde ha presenterat en enkelt skriven textdel och en mer redovisande analysdel. Nu är inte ens de sammanfattande delarna lätta att ta till sig.

Marie Hafströms förslag är att upplösa Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Försvarets materielverk (FMV) och på deras ruiner upprätta en ny stödmyndighet. Den som vet hur svårt det är att gifta ihop myndigheter med olika bakgrund och ledningskulturer kan tveka om detta verkligen är möjligt utan effektförluster under många år. Men utan denna lösning kommer LAS-regler att blockera möjligheterna att minska personalen radikalt och samtidigt behålla nödvändig kompetens. Kanske vore det bättre att lägga ner nästan all försvarsforskning och överföra det som blir kvar till universitet och högskolor.

Utredaren föreslår vidare att Försvarshögskolan läggs ner och att en kortad utbildning av officerare i stället genomförs inom försvarsmakten. Den ekonomiska redovisning som ligger till grund för förslaget går hårt åt Försvarshögskolan och gör det svårt att ha invändningar.

Elevkostnaden vid skolan är tio gånger högre än kostnaden vid en teknisk högskola. Lärartätheten sägs vara en lärare per elev. Det tycks alltså finnas stora besparingsmöjligheter.

Troligen är dock en del av förklaringen att den nutida försvarsmakten har över tusen överstelöjtnanter, som alla skall sysselsättas. Alltså har det varit nästan nödvändigt att placera många av dem i Försvarshögskolan. Att lägga ner skolan kan därför innebära att lönekostnader för officerare i stället hamnar någon annanstans.

Utredaren tar för övrigt inte i den hetaste potatisen. Hur får man en rimlig åldersstruktur i en armé som bara förväntas sätta åtta bataljoner på fötter? Regeringens ovilja att ta strid med facken hindrar konkreta åtgärder för att avveckla äldre militär personal i den takt som skulle behövas för att ge tillräckligt med pengar till den prioriterade verksamheten.

I övrigt anser jag att Gotland måste försvaras. Med trupp på ön.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons