Annons
Nyheter

Hotet från Nordkorea

Nyheter • Publicerad 25 maj 2009
Seismologiskt bildbevis på Nordkoreas kärnvapensprängning natten till måndagen.
Seismologiskt bildbevis på Nordkoreas kärnvapensprängning natten till måndagen.Foto: Foto: Lee Sang-hak

Vad gör man med en utfattig, oberäknelig diktatur vars enda maktmedel är kärnvapen?

Det komplicerade problemet har återigen seglat upp på den världspolitiska agendan, sedan Nordkorea under natten till måndagen genomförde ett underjordiskt atomprov och avfyrade minst en kort-distansmissil.

Annons

Omvärlden reagerade omedelbart och skarpt. USA:s president Barack Obama förklarade att Nordkoreas uppträdande ökar spänningarna och undergräver stabiliteten i Asien. Även EU, Kina, Storbritannien och Ryssland kritiserade sprängningen.

Tyvärr är det extremt svårt att hitta effektiva sätt att påverka Nordkorea. Regimen följer sedan länge ett välkänt mönster. Man använder kärnvapenteknologin i två syften: dels som utpressningsmedel mot omvärlden, för att få bistånd, dels för att få diktatorn Kim Jong-Il att framstå som mäktig inför de egna medborgarna.

Under några år fanns det ett visst hopp om att sexpartssamtalen mellan Nordkorea, Sydkorea, Kina, USA, Ryssland och Japan, som startade när Bill Clinton var USA:s president, skulle leda till att Nordkorea hejdade sitt kärnvapenprogram.

Men förhandlingarna har drabbats av många bakslag. Senaste krisen inträffade i april, när Nordkorea skickade en långdistansmissil över Japan. FN:s säkerhetsråd fördömde då kraftfullt Nordkoreas agerande, vilket ledde till att Nordkorea drog sig ur sexpartssamtalen.

Nu gäller det att hitta nya sätt att återigen förmå Nordkorea att bry sig om diskussionerna. Den nordkoreanska vapenarsenalen är inget direkt hot mot världsfreden, men mot grannländerna. Om andra asiatiska länder skulle få för sig att rusta upp för att möta hotet ändrar det balansen i regionen – och kan leda till ytterligare upprustning på andra håll i världen.

En sak som komplicerar situa-tionen är att Nordkorea kan vara på väg att byta ledare. Diktatorn Kim Jong-Il har bara nyligen börjat visa sig igen, efter att han återhämtat sig från vad som många tror var en stroke.

Om det inte finns en stark ledare blir det betydligt svårare att förhandla – de som tävlar om att bli Kim Jong-Ils efterträdare vill förmodligen inte riskera att framstå som undergivna mot omvärlden.

Det enda landet som egentligen har något direkt inflytande över Nordkorea är Kina, som ger mycket bistånd till grannlandet i öster. Men Kina vill inte sätta någon press som kan leda till att Nordkorea drabbas av interna politiska oroligheter, vilket i sin tur skulle kunna ge stora flyktingströmmar.

Komplikationerna innebär förstås inte att man bör ge upp försöken att påverka landets ledning. I ett kortare perspektiv handlar ansträngningarna om att hitta sätt att locka nordkoreanerna tillbaka till förhandlingsbordet. I ett längre perspektiv krävs det att USA går före och verkar för nedrustning globalt.

Det är lätt att bli cynisk och när man betraktar det politiska spelet kring kärnvapen. Under de senaste decennierna har allt fler länder skaffat en kärnvapenarsenal. Men det enda rimliga är att försöka fortsätta med nedrustningsförhandlingarna. Om målet är en säkrare, fredligare värld finns inga andra alternativ.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons