Annons
Nyheter

Höj lärarnas löner – nu

Julafton är förbi, släkten har varit på besök och vänt. Varje år firar min familj jul i nya konstellationer. Men ett samtalsämne tycks återkomma, år efter år: skolan och lärarnas situation.
Nyheter • Publicerad 28 december 2012

Släkten kryllar nämligen av lärare. Och samtliga är missnöjda, i någon grad.

En lärare i släkten valde för några år sedan att byta till ett bekvämt kontorsjobb. En annan har bara arbetat några år i yrket, men funderar på att göra likadant. Hon är singel men känner att alla åtaganden som följer med yrket gör att hon knappt får tid över till sig själv.

Annons

En tredje tänker stanna kvar, eftersom hon tycker så mycket om jobbet – men känner frustration över att så mycket tid går åt till möten och administration.

I vänkretsen låter det likadant. En bekant som nyligen gått från skolan till näringslivet är mycket belåten med beslutet. Hon älskade att vara lärare, men tack vare det nya jobbet har hon äntligen energi över för sin familj.

Lärarna i min släkt och vänkrets är från olika generationer och olika städer, men när det gäller läget i skolan är de överens. Läraryrket har blivit allt mer krävande, medan statusen har urholkats.

Och uppenbarligen är det många av deras kollegor som håller med dem. Enligt en undersökning som Lärarförbundet genomförde förra året funderar fyra av tio lärare på att lämna yrket.

Vad kan då göras? I en debattartikel i Dagens Nyheter i fredags föreslog Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef för TCO, Ola Pettersson, chefsekonom för LO samt Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef för Saco kraftigt höjda lärarlöner. Eftersom kommunerna inte har utrymme till en sådan reform föreslås att staten ska ta ansvar för ett engångslyft av lärarlönerna med i genomsnitt 10–15 procent. Kostnaden vore förstås stor – men det är så viktigt att lärarnas löner höjs att en sådan reform borde kunna prioriteras, anser skribenterna: 

”Det skulle kosta omkring fem miljarder, lite mindre än den sänkta restaurangmomsen på 5,4 miljarder.”

Summan kan förstås diskuteras. Men förslaget är klart intressant. Det är uppenbart att kommunerna har haft svårt att sköta sitt uppdrag och ta långsiktigt ansvar för skolan.

I det senaste numret av magasinet Neo föreslår utbildningsminister Jan Björklund (FP) – än en gång – att skolan borde återförstatligas. En sådan reform vore bra, men lär inte genomföras i en handvändning.

På kort sikt borde staten därför skjuta till mer pengar. Nej, det löser inte samtliga problem i skolan, men kan vara en viktig del i arbetet med att göra läraryrket mer attraktivt. Skolan behöver ett lyft. Det gäller att se till att de bästa studenterna lockas till lärarhögskolorna – och att alla de duktiga, engagerade lärare som nu finns i yrket känner sig så uppskattade att de stannar kvar till pensionen.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Karin Rebas
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons