Nyheter

Hög tid att sätta spaden i marken

Nyheter • Publicerad 29 mars 2007

Enligt Vägverkets preliminära information riskerar utbyggnaden av E6:an att bli flera år försenat (Trelleborgs Allehanda 22 mars). Om så blir fallet, kan vi i nuläget inte veta. Det finns flera mycket angelägna skäl till att bygga ut E6:an mellan Trelleborg och Vellinge. Det inser infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och Vägverket i Skåne som båda uttrycker att detta är ett av de högst prioriterade projekten i landet.

NFT (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) kallar sträckan för "Dödens väntrum" och flertalet resenärer vittnar om rädsla och magont i samband med att färdas på denna svårt olycksdrabbade väg.

Men även för den skånska och svenska tillväxten är utbyggnaden av E 6 av absolut högsta vikt. Sverige är beroende av sin export och import. Nästan 50 procent av vår BNP är baserad på denna verksamhet. EU:s utvidgning österut har öppnat nya marknader och godstransporterna till och från Sverige har ökat. Sveriges geografiska läge ger våra sydliga hamnar en utmärkt position handelsmässigt.

Den 19 mars besökte jag Trelleborgs hamn i syfte att utöka mina kunskaper om dess verksamhet och få höra om visionerna inför framtiden. Informationen jag fick av vd Leif Borgemark var mycket glädjande.

Hamnen växer så att det knakar. Den lastbilsbundna godstrafiken står för den största ökningen. 11,2 miljoner ton gods till ett värde av cirka 200 miljarder kronor passerar årligen hamnen.

Men en god infrastruktur kring hamnen är grundläggande för den framtida utvecklingen! E 6 är allt annat än tillfredsställande. Under flertalet år har röster höjts för att vägen skall byggas ut till en fyrfilig motorväg. Önskemålet har dock under lång tid fått kalla handen av tidigare regering.

Alliansregeringen har ärvt den socialdemokratiska infrastrukturkassan och sorgset noterat att inte mycket medel finns kvar. Alltför många förtida uttag till andra "högre prioriterade projekt" såsom till exempel Trollhättanpaket och Norra Länken har lett till ett kraftigt underskott i skattkistan.

För att få ordning på finanserna och planerna har näringsdepartementet gett direktiv för en revidering och uppdatering av den nationella väghållningsplanen och länsplanerna för regional transportinfrastruktur.

I såväl interpellationsdebatt som med skriftliga frågor pressar jag statsråd Åsa Torstensson på besked om när vägen kan byggas ut. Regeringen avvaktar nu resultatet av revideringen och kommer först i juni i år att kunna ge närmre besked.

Samtidigt har samtal inletts mellan Trelleborg och Vellinge kommun, Region Skåne och Trelleborgs hamn AB för att utreda möjligheten att erbjuda förskottering för utbyggnad av E 6. Om revideringen skulle innebära att projektet var tvunget att skjutas än längre på framtiden så vill man alltså "låna" ut pengar till staten för att kunna dra igång utbyggnaden ändå.

Vägverket förhåller sig positiva till förskottering, och det är en betydande signal som bådar gott då det är de som driver denna fråga vidare till regeringen om det blir aktuellt.

Vi bör alla jobba aktivt för att utbyggnaden skall ske så snart som möjligt. Det är mycket bra att kommuner, region och hamn uppvisar enad front om vikten av att E 6 byggs ut å det snaraste.

De drygt 11 000 namnunderskrifterna i ärendet som överlämnades till infrastrukturministern har säkerligen också lämnat avtryck.

Personligen avvaktar jag med spänning Vägverkets redovisning och fortsätter idogt mitt arbete i och runt riksdagen för att säkerställa ett snart spaden-i-marken-datum.

Anders Hansson (m),

riksdagsledamot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.