Annons
Nyheter

Hoda Mirtahery Vad är så hemskt med att verka intelligent?

Nyheter • Publicerad 20 februari 2006

Jag såg en bild på Paris Hilton, ni vet hon den blonda spinkiga hotellarvtagerskan, som tydligen festar igenom veckorna. På den bilden gick hon på stranden med en minimal bikini, och programmet som visade bilden menade att hennes kropp var idealkroppen för sommaren. Och jag satt och försökte förstå på vilket sätt det kan vara idealiskt att ha en kropp där revbenen sticker fram.

Att en sådan kvinna är idol för så många tjejer är för mig ofattbart, det är lika ofattbart när man hör unga tjejer som tycker att tjejerna från Big Brother är något efterlikna. På vilket sätt kan en tjej som diskuterar sin önskan att vika ut sig och olika typer av silikon inlägg i läppar och bröst vara något ideal, något att sträva efter för en ung tjej? Det som irriterar mig är att smart blir automatiskt ful, och vacker eller snygg är lika med slitet blonderat hår och stora falska bröst.

Annons

Jag vill inte tro att tjejerna i Big Brother är dumma, det känns som om det är inne att vara dum ifall man är tjej. Och jag tror inte så många av dem har blivit vägledda rätt när de växte upp. För vad kan förmå en tjej att vilja vika ut sig och sen anse att hon har uppfyllt alla mål i sitt liv, att hon efter det inte har något mer att ge?Varför är det inte coolt att vilja bli statsminister, eller chef, varför är det så många tjejer som vill nå framgång med sin kropp mer än med sin hjärna? Jag blir så förbannad! Vad är det för hemskt med att vilja vara intelligent, eller ambitiös? Vad förlorar man på det? Jag vill faktiskt veta det.

Detta är inget nytt fenomen och det är inget som enbart händer i storstäder eller i Hollywood, utan det är verkligen utbrett. Och även om det har varit något som vi har dragits med i många år är det inget som görs åt saken. Det är tydligen gulligt att nioåringar vill springa runt med BH och sminka sig. Varför är det gulligt, varför inte bara säga nej du behöver inte en BH, du har inga bröst!

Det slår mig att många tar de demokratiska rättigheterna som vi kvinnor har idag, för givet. Det var inte så länge sen som kvinnor fick kämpa för att få rösta, fortfarande anses vi inte som jämlika i många sammanhang. Och ändå uppmanas tjejer att tänka mer på sitt utseende än sin förmåga att kunna utföra stordåd! Jag tycker det är sorgligt, kvinnor slet för att jag skulle ha rösträtt, för att jag skulle ha rätten att jobba, för att jag som kvinna skulle få ha rätten att bestämma över min egen ekonomi. Jag anser att jag har en skyldighet gentemot dem som kämpade för min rätt, jag har en skyldighet gentemot de generationerna som kommer att komma. Det har vi alla, det vi gör och inte gör påverkar. Att vara feminist är inget fult, det handlar inte om håriga ben och att som tjej dra den parallellen är som att spotta på alla de som kämpade för de rättigheter vi har i dag.

Väl Mött//

Hoda Mirtahery

hoda_84@hotmail.com

Väntar på våren!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons