Annons
Nyheter

Hjärtat slår för en bättre sjukvård

Hjärt- och kärlsjukdomar är den sjukdom som skördar flest liv i Sverige. Därför är det av stor vikt att sjukvården för hjärtpatienterna ständigt förbättras och att det ges en rättvis vård.
Nyheter • Publicerad 17 september 2009
Foto: 
Foto: 

På torsdagen presenterade Hjärt-Lungfonden en kvalitetsrapport över hjärtvården i Sverige.

Rapporten visar att hjärtvården har blivit bättre i Sverige under de senaste två åren men att det finns skillnader mellan olika hjärtkliniker.

Annons

Av totalt 74 sjukhus hamnar Trelleborg på delad sjunde plats. Andra kliniker som hamnar på topp tio i Skåne är Malmö och Kristianstad medan Ystad och Ängelholm är bland tio sämsta i landet. Bara inom Region Skåne finns det alltså stora skillnader i hjärtvården.

Det kan vara vanskligt att göra jämförelser och betygssätta sjukvården. Tillståndet för patienterna kan skilja sig över landet och det kan finnas ett visst utrymme för godtycklighet i hur man mäter på olika ställen. Men det finns också fördelar. Synliggörs problem inom sjukvården går det också att ta tag i dem och på sikt komma fram till förslag på hur man kan förbättra vården.

Att Trelleborg hamnar på delad sjunde plats är givetvis mycket positivt för sjuhusets hjärtpatienter. Men det är inte placeringen och jämförelsen mellan de olika klinikerna som är det viktiga utan det faktiska betyget.

I Trelleborgs fall har man på två år gått från betyget 4,5 till 7,0 av totalt 9 poäng. Högst betyg i landet – 8,0 – får klinikerna i Katrineholm och Nyköping.

Av de 74 klinikerna i rapporten är det hela 51 som fått högre betyg sedan förra mätningen. Det är mycket positivt eftersom det finns ett samband mellan ett högt betyg och lägre dödlighet för hjärtpatienterna. Därför går det inte att bortse från att kvalitetsmätningar av det här slaget faktiskt har en värde.

Budskapet till regionpolitikerna i Skåne är att ta lärdom av rapporten och ständigt arbeta för en bättre sjukvård. Det finns fler liv att rädda.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons