Nyheter

Hjälp barnen i tid

Nyheter • Publicerad 8 februari 2008

Anmälningarna till Skolverket om mobbning fortsätter att öka. Mellan 2005 och 2006 steg anmälningarna från 359 fall till 466. Antalet kontakter som barn tar med Bris, Barnens rätt i samhället, har också ökat, dock mer marginellt.

Bris drar i en rapport presenterad på torsdagen slutsatsen att den psykiska ohälsan bland barn har ökat. De stödjer sig även på studier från Folkhälsoinstitutet. Bris förbundsordförande Ingela Thalén, tidigare socialdemokratisk socialminister, skräder inte orden.

"De skriker på en, spottar på en och är man tjej tar de en på brösten. Det är hemska historier som utspelas i skolan i dag" säger Thalén till TT.

Ett pågående brottsmål i Malmö tingsrätt ger syn för sägen. Det handlar om det uppmärksammade fall där en 14-årig pojke två gånger tejpades fast med grov tejp, ena gången vid en stolpe och andra gången vid ett träd. Den andra gången tejpades han även kring huvudet och fick andnöd innan han fick hjälp att komma loss. Dessutom filmade förövarna också det de gjorde med sitt offer, och lade ut filmen på nätet. De fem pojkar som utfört dåden står nu åtalade.

Dagens teknik gör det alltså möjligt att kränka en person flerfalt, i och med att mobbningsfall som detta kan vevas om och om igen, och ses på internet över hela världen. Tilltagen kan också inspirera andra.

Det är viktigt att brott som dessa lagförs. Pojken har redan fått ett skadestånd från Malmö kommun för att hans skola inte gjort tillräckligt för att förebygga mobbning. Det är bra. Det ökar pressen på landets skolor att högprioritera frågan. Men det är inte tillräckligt. Skolan har begått en underlåtenhetssynd, men det är inte kommunen som tejpat fast pojken. De som begår mobbningsbrott ska givetvis inte gå fria från ansvar.

Även de många fall som inte uppmärksammas måste tas på allvar. Bris rapport berättar om den stora massan av de 21400 kontakterna 2007 som handlar om familjekonflikter, ensamhet, självmordstankar, självdestruktivitet med mera.

Samhället måste vara mycket väl rustat för att utgöra ett komplement till de familjer som själva inte klarar av att lösa sina problem, eller där barn och ungdomar drabbas av regelrätta depressioner.

Samtidigt får man inte glömma, vilket tyvärr ibland görs i debatten, att det är föräldrarna som har det primära ansvaret för att deras barn ska må bra. Att välja att bli förälder innebär att välja att under en lång tid sätta sina barns behov framför sina egna. Inte ens ett aldrig så starkt samhälle kan ersätta en grundläggande trygghet i hemmet för ett barn.

Vuxna som mobbades som barn har berättat att de klarade sin uppväxt bra, tack vare stödet från sina föräldrar. Omvänt, de många som inte levde i familjer som fungerade får inte sällan problem som vuxna när undantstoppade minnen tränger sig på mitt i livet – många sorters terapi går ut på att hitta roten i barndomen till varför man mår dåligt som vuxen.

Det ger dubbel anledning att satsa på barns psykiska hälsa. Barnen mår inte bara bättre som barn, de mår också bättre som vuxna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.