Annons
Nyheter

Himmel, nu är det val igen!

Jag går till gudstjänsten arg och missmodig, jag går därifrån stark och glad. Jag vet inte vad som händer där.
Nyheter • Publicerad 17 september 2009

Kyrkomuren är vit så det bländar, träporten suger åt sig solljuset och känns varm mot handen, en duva kuttrar, ljudet av vatten i en gammal vattenkanna av zinkplåt hörs på kyrkogården.

Jag går in genom vapenhuset till ett ombonat kyrkorum, orgeln gnäller, prästen predikar, solen faller in genom kyrkfönstrets handblåsta glas, några av rutorna är färgade, röda o blå ljusprismor leker över väggarna.

Annons

Söderslätt är näst efter Gotland den kyrktätaste trakten i Sverige. Här ligger de medeltida pärlorna som Hammarlöv med sitt runda torn, Västra Vemmerlöv och Äspö med burleska fantasieggande valvmålningar från 1400-talet, Gislöv där murarna förstärkts med förhistoriska gravstenar från fälten runt omkring, (ett effektivt sätt att bekämpa hedendom!).

Tullstorps ovanliga korskyrka i tegel ritad av Brunius liksom Trelleborgs vackert belägna tegelkyrka i nygotik är byggda under 1800-talet. Inalles finns 31 kyrkor i kommunen. Tidigare fanns det lika många församlingar. Nu är de sammanslagna till fem stycken.

På söndag är det val. Ledamöter ska väljas till tre nivåer, kyrkomötet, stiftet och församlingen. I Trelleborgs församling finns fyra nomineringslistor, varav en opolitisk, i landsbygsförsamlingarna finns vardera en opolitisk lista. Till stiftet och kyrkomötet finns inte mindre än 13 listor, varav fem opolitiska.

Ja, himmel! Skiljelinjerna i deras valprogram är små. Det är lätt att göra en valkupp, när bara 12 procent av de röstberättigade 5,7 miljonerna röstar, som det var förra gången.

Jag tycker inte det ska vara politiska val i kyrkan. Det är en rest sedan statskyrkans tid. Man kan mena att eftersom kyrkorna byggdes när alla invånare i landet var så att säga delägare i dem, så är de fortfarande en angelägenhet för alla. Argument för partivarianten handlar om att kyrka och samhälle samspelar genom att politiskt intresserade åtar sig uppdrag i kyrkan.

En röst på en politisk grupp innebär att man vet var de invalda står i viktiga frågor. Man hör också att det är viktigt att kyrkan styrs underifrån, därför behövs val. Javisst, val behövs, så som i varje förening, men religion är en privat sak, inte en politisk fråga.

Varför är det vilda västern i kyrkopolitiken, frågade Per Svensson från Sydsvenskan nyligen i en paneldebatt. Bristande kompetens och vana och svagt ledarskap, var svaret. Då gäller det för kyrkan att lära sig det formella bättre, inte att förlita sig på att gamla partirävar vet hur man voterar.

Trots att vi ännu har ett politiskt valsystem, uppmanar jag ändå dig som är röstberättigad att rösta. Val med lågt deltagande motverkar hela syftet. Nästa val hoppas jag på annan ordning.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons