Annons
Nyheter

Henry R Leo: Yttrandefrihet och politisk korrekthet

Nyheter • Publicerad 10 februari 2005

"Jag avskyr vad du säger, men är beredd att med mitt liv försvara din rätt att säga det". Detta snart trehundraåriga yttrande fälldes av Francois de Voltaire,(1694 – 1778), upplysningtidens främste filosof. Det har sedermera varit ryggraden i en rad demokratiers lagstiftning rörande yttrandefrihet. Som så mycket annat gott i världen har det ibland kommit att missbrukas på det grövsta. Nazisterna under Weimarrepubliken som använde det för att starta en veritabel klappjakt på judar är väl det allra värsta exemplet. Inte långt efter kom Ku Klux Klans förföljelse av svarta (liksom judar och katoliker) i den amerikanska Södern.

För att stoppa sådana excesser blev det nödvändigt att stifta lagar för att undvika missbruk av yttrandefriheten. I Sverige kom lagen att heta "Hets mot folkgrupp". I dag, den 11 februari 2005, kommer Göta hovrätt antingen att stadfästa Kalmar tingsrätts dom mot pingstpastorn Åke Green för brott mot denna lag eller frikänna honom.. Det Green åtalats för och i tingsrättens fällts för är att han i en predikan i Borgholm i mycket kränkande och förnedrande ordalag fördömt homosexualitet. .Greens ordval är avskyvärt men det är viktigt att hålla i minnet att det riktar sig mot homosexualiteten som sådan, inte mot homosexuella. Det avser alltså gärningen, inte gärningsmannen. Jag har i många olika kyrkor hört präster och predikanter vid otaliga tillfällan säga. "Vi måste hata synden men älska syndaren". Jag tar klart avstånd från pastor Greens sätt att framföra sina åsikter men jag kan inte finna att han brutit mot lagen om hets mot folkgrupp.

Annons

För inte så länge sedan hörde jag en av dessa självutnämnda besserwissrar som kallar sig journalister i radio med betydligt mera kränkande ord än de Green använde, fördöma alla abortmotståndare. De kallades ondsinta mörkermän med åsikter som borde förpassas till historiens skräpkammare Ingenstans har jag sett eller hört att detta skulle vara åtalbart som hets mot folkgrupp. Är det så att i detta den politiska korrekthetens stamort på jorden abortmotståndare betraktas som fritt villebråd och icke omfattas av lagen om hets mot folkgrupp? Vi får inte glömma att en rad kyrkor, bland annat den katolska som är världens största kristna enhet, är uttalade motståndare till abort.

Fallet Åke Green är känt och debatterat långt utanför Sveriges gränser och inte bara i kristna kretsar. Det gäller i det här fallet nämligen inte bara religionsfrihet utan i lika hög grad yttrandefrihet. Ett stort ansvar vilar på Göta hovrätt. Antingen fäller man Åke Green och bevisar sin politiska korrekthet eller så gör man honom till martyr, bland annat inom den kristna högern i USA. Samtidigt placerar man Sverige i skamvrån som en nation av hycklare. Är det verkligen där vi hör hemma? ..

Henry R. Leoär tidigare diplomat och numera senior krönikör i Trelleborgs Allehanda

.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons