Henry R Leo Hycklarnas afton
Rätt nyligen fick svenska folket se hur Skön Anitra i rosa kjol dansade och sjöng för sina anställda på en brakfest, som kostade skattebetalarna 14 miljoner. Sannolikt, fast inte på bild, satt maken godsägaren Dr. Persson på hedersplats och mös tillhopa med "Mot-olof" njutande av spektaklet. Två dagar efter detta kalas började den första av många rättegångar angående Systembolagets enorma muthärva. Hittills har Skön Anitra och Mot-olof lagt ut 11 miljoner på konsulter och advokater för att förbereda sitt mål. För att ytterligare stärka sin sak har Monopolet lagt ut 8 miljoner för att göra reklam i EU och tala om hur förträffligt det svenska systemet är. Sammanlagt har de svenska skattebetalarna – de toppar i sammanhanget världsligan – alltså fått punga upp med 23 miljoner för det stolleri som går under namnet Systembolaget. Brakfesten var för övrigt för att fira 50 års-jubileum. Det där har jag svårt att förstå. Det var ju redan i början av 1900-talet som Dr. Bratt omyndigförklarade svenska folket och införde motboken. Vansinnet har således pågått betydligt längre än 50 år men vad som hände hösten 1955 var att motboken försvann men annars blev ju inte skillnaden så stor.
I reklamen till EU påpekar Anitra Steen att svenskarna dricker mindre än andra EU-medborgare! Fan tro" t, sa Kolingen. Men med statistik kan man som bekant bevisa det mesta. Vad man gör här är att jämställa vin och öl med starksprit. På så sätt kommer man fram till att sydeuropeer, som måttligt portionerar ut sitt vindrickande till måltider, dricker mer än svensken, som samlar sin starksprit till en rejäl veckoslutsfylla. Själv har jag bott och arbetat i sammanlagt 17 år i vin- och ölländer Vad jag sett där är gemyt och trevnad men aldrig fylleri! Om en fransman dricker sig full, skäms han och går hem och lägger sig!
Det svenska monopoltänkandet är givetvis inte begränsat till alkohol. Begäret att reglera sträcker sig mycket längre än så. Det senaste debattämnet är spel om pengar där Svenska Spel lyckats få regeringen att olagligförklara alla andra aktörer. Spelberoende är, som alla vet, en fruktansvärd farsot. Här hävdar vår allvisa regering att risken för sådant är betydligt mindre om allt spel om pengar sköts av ett statsreglerat svenskt monopol och inte läggs i händerna på utländska profitörer. Så de snälla svenskarna matas dagligen av Svenska Spels kostbara reklam i alla dess former. Nyligen gjorde regeringen poker på nätet lagligt. Därmed försvinner i praktiken all kontroll och unga svenskar kan hur lätt som helst hamna i ett spelberoende som förstör resten av deras liv.
Ett par svenska monopol är nu på flera punkter anmälda till EG-domstolen. Sverige hävdar att det är omsorgen om de egna medborgarna , som är grunden för monopolen. Förhoppningsvis är tillståndet att spela poker på nätet sista spiken i hyckleriets likkista. Att å ena sidan hävda att monopol är till för att rädda medborgarna från risken att bli beroende och å den andra ösa ut miljarder i reklam för ett system som direkt leder till detta går liksom inte ihop ! Eller, för att citera ett klassiskt engelskt uttryck: "you can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time. But you can never fool all of the people all of the time". Så kanske får vi en dag se att inte bara Systembolaget och Svenska Spel försvinner utan också apoteksmonopolet. Endast tre länder i världen har statligt monopol på läkemedel, Sverige, Cuba och Nordkorea. "Säj mej vem du umgås me, ska jag säja dej vem du e" sjöng en gång revykungen Ernst Rolf. Nog kunde vi väl ha valt trevligare sällskap!
Henry R Leo är tidigare diplomat. Henrys nästa krönika publiceras fredagen den 13 januari.
ioh@trelleborgdirekt.net