Annons
Nyheter

Hemlöshet finns överallt

Fattigdom luktar inte ingrodd smuts och trångboddhet, utan rädsla. En ständigt gnagande oro av att leva på en ekonomisk knivsegg förföljer den fattige. En oro för att kunna betala nästa hyra, för om pengarna ska räcka till maten nästa vecka.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2009

För den som tillfälligt eller långvarigt tappat greppet om boendet handlar oron om var man ska sova, för var tillhörigheterna ska tillfälligt förvaras. Enligt Socialstyrelsen har antalet personer utan egen bostad ökat i Sverige under de senaste åren, drygt 18 000 personer beräknas vara hemlösa.

Min bild av hemlösa som skäggiga påtända uteliggare förändrades radikalt när jag tillfälligt hjälpte till vid ett soppkök i Washington DC för många år sedan: det förvånade mig att så många barnfamiljer kom för att få ett mål mat och att så många flyttar runt hos vänner och släktingar. En småbarnsfamilj berättade för mig att de bodde i sin bil. Statistiken är osäker, men FN beräknar att det finns omkring 100 miljoner hemlösa i världen.

Annons

FN:s dag, den 17 oktober, för att utrota fattigdom med temat ”Hemlösas egna berättelser” uppmärksammar situationen från de utsattas perspektiv. Med web-kameror samlas svar från hemlösa kvinnor, barn och män från hela världen på frågor om vad som fick dem att bli hemlösa, vad de anser att ett hem är och hur de ser på framtiden. Högskolan Kristianstad medverkar med samarbetspartner i Syrien, Uganda och Sudan.

Svaren bekräftar att hemlöshet finns överallt och att nästan alla kan bli hemlösa efter en kedja av negativa händelser i livet. Thomas från Stockholm förklarar att han började dricka efter skilsmässan för att mota bort ångesten: ”Jag söp bort jobb, körkort, bostad, släkt och vänner.” En deltagare från Kampala säger: ”Hemma är den plats jag känner att jag har kontroll. Ofta tar man hemmet för givet. Tänk om alla kunde det ...”

”Hur ska vi fattiga få råd att slippa bli sjuka”, undrar en hemlös i Indien. I ett globalt och historiskt perspektiv utgör fattigdom det största hotet mot befolkningens hälsa. Med hyggligt boende, rent vatten, hälsosam mat och förebyggande hälsovård så kan man undvika mycket sjukdom. 1.1 miljarder människor har inte tillgång till rent vatten i dag.

Fred, utveckling och mänskliga rättigheter är receptet för en bättre värld, sa toppdiplomaten Jan Eliasson, nyligen i Kristianstad, betonande att varken fred eller utveckling är möjligt utan respekt för mänskliga rättigheter. Artikel 25 i den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter inbegriper skälig levnadsstandard både föda, bostad och hälsovård, det vill säga innehållet i drömmar om framtiden hos tillfrågade hemlösa.

En del har dock inga drömmar, påstod han, utan bara en önskan om att hans historia ska bli hörd så att han inte döms i förhand. Andra när en längtan om en varm dusch i ett eget hem.

Mattias Karlsson
Vanja Berggren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons