Hellre alliansfajt än Nuderskatt
I tisdagens utfrågning i SR P1 slog Fredrik Reinfeldt en misslyckad retur på en fråga om ränteavdragen. Att han nämnde en justering av dem som en möjlighet för att finasiera avskaffandet av fastighetsskatten räckte för att det skulle dominera nyheterna. Efter att den senaste tidens opinionsundersökningar skvallrat om att alliansen åter skaffat sig ett övertag, så kunde statsminister Göran Persson med illa maskerad skadeglädje enkelt smasha ner Reinfeldts luftpastej.
Reinfeldt skulle förstås nöjt sig med att förklara att överenskommelsen om fastighetsskatten innebär en frysning och att sedan ska en utredning om en avveckling av den följa. Nu har de andra alliansföreträdarna fullt upp med att förklara sin inställning i frågan. Kristdemokraternas Göran Hägglund, med fastighetsskatten som sin profilfråga, tog direkt avstånd från att röra ränteavdragen.
Och i går var det folkpartiledaren Lars Leijonborgs tur att bli utfrågad i radion. Han svarade på det enda sätt han kunde – och förklarade att ränteavdragen betyder mycket för många, och att det inte är en bra finansieringslösning. Lars Leijonborg hanterade den frågan bra och var i övrigt tydlig med att alliansen håller ihop i de viktigaste frågorna, men att det trots allt handlar om fyra partier. Lars Leijonborg är inte alltid en övertygande retoriker, men i detta fall lyckades han använda sin erfarenhet, och framstod rent av som mer statsmannamässig än Fredrik Reinfeldt.
Frågan är ändå hur mycket Reinfeldts klavertramp betyder för alliansen som helhet. Moderaternas nya taktik har siktat in sig på att fånga upp socialdemokratiska väljare, och inte enbart kannibalisera bland de övertygade borgerliga. En del av de rösterna riskerar nu moderaterna att förlora. Det jobbas med all säkerhet en hel del bland de moderata valstrategerna för att finna en väg ut ur detta.
Den här typen av frågor, som har så stora privatekonomiska effekter, kan vara avgörande i valet. För de enskilda hushållen, med låga eller höga inkomster, stora lån eller inga lån, nya eller gamla hus, hyresbostad eller bostadsrätt slår förslagen mycket olika. Vilket gör att snabba funderingar om olika möjliga förändringar, som från Reinfeldts sida i tisdags, inte är lyckade.
Men mediestormen till trots: det handlar inte om någon stor allvarlig spricka i alliansbygget. Tvärtom är huvudinriktningen klar; arbete ska löna sig mer och fler ska i jobb genom att det ska bli billigare att anställa. Det står i kontrast till finansminister Pär Nuders löfte: inga sänkta skatter, men höjda statliga utgifter.