Annons
Nyheter

Har Trelleborgarna råd med borgarna vid ratten?

Nyheter • Publicerad 13 juni 2006
Klarar oppositionen att ratta Trelleborg?
Klarar oppositionen att ratta Trelleborg?Foto: 

Hittills har det inte presenterats något handfast alternativ till dagens styre i Trelleborgs rådhus. Partierna i opposition har inte haft viljan eller förmågan att göra något gemensamt utspel.

Moderaterna, som befinner sig i den märkliga situationen att dela makten med socialdemokraterna samtidigt som de vill positionera sig som det främsta oppositionspartiet, är internt splittrade. Valledaren Bengt Gunnarsson tillhör det läger som inte vill släppa fram något särskilt namn som moderaternas huvudkandidat till kommunalrådsposten. Det irriterar förstås Ulf Bingsgård, förstanamn på kommunfullmäktigelistan och den som gjort tydligt att moderaterna ska gå till val på att tillsammans med övriga oppositionspartier ta över huvudstyret av kommunen från socialdemokraterna och Egil Ahl.

Annons

I detta läge ser förutsättningarna för att få ihop en hållbar allians inför valet dåliga ut. Att det är valresultatet som till slut avgör är självklart. Ingen kan veta hur situationen ser ut efter den 17 september. Men ett huvudalternativ på förhand skulle ge väljarna en möjlighet att avgöra om det är värt att våga satsa på något nytt. För ett maktövertagande kräver förberedelser.

Socialdemokraterna och Egil Ahl har skött kommunen på ett traditionellt sätt, där ekonomisk konservatism satts före nymodigheter. Inga onödiga utsvävningar, men inte heller några nya lösningar för att konkurrensutsätta den egna verksamheten eller för att öka mångfalden för kommunmedborgarna har tillåtits. När ekonomin har knakat så har det lösts med skattehöjning.

Egil Ahl har uttalat att ett maktskifte kan stå trelleborgarna dyrt. Det tillhör den politiska retoriken att säga så, men det är upp till oppositionen att visa att han har fel.

Vad händer om fem, sex partier ska sätta sig och sy ihop en budget? Var ska kommunala fixarmaltar, äldreboende till alla som vill ha det, nytt kulturhus, företagarkonsult, resecentrum, turistchef – och allt vad heter – rymmas?

Det är inte direkt så att något parti har gått ut och profilerat sig som ett sparalternativ som vill se den kommunala organisationen minska för att ge mer pengar över i plånboken till de enskilda invånarna och familjerna.

Visst, vänta till efter valet på att bestämma sig för framtida partner går ju alltid. Men för att det ska kännas tryggt att rösta på ett borgerligt alternativ så bör väljarna få veta att det består av partier som kan göra annat än att bara lova och lova.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons