Annons
Nyheter

Hamnutredning ger stöd för E 6

Nyheter • Publicerad 27 september 2007

I den hamnutredning som Bengt-Owe Birgersson i går överlämnade till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) pekas Trelleborgs hamn ut som en av de tio strategiskt viktigaste för Sverige.

Bengt-Owe Birgersson tvekar inte när det gäller Trelleborgs hamns betydelse :

Annons

"Trelleborg är den nationellt mest strategiska brohamnen för trafik till Tyskland" och vidare: "Trelleborgs hamn är den största brohamnen till Sveriges viktigaste handelspartner Tyskland. Volymerna är betydande. Hamnen har också utvecklat en stor intermodal verksamhet med stor utvecklingspotential", heter det i utredningen.

Utredaren visar också på särskilt angelägna projekt vad gäller väg- och järnvägsinvesteringar som regeringen bör koncentrera sig på.

På kort sikt finns två väginvesteringar med – och den ena av dem är E 6 mellan Vellinge och Trelleborg.

Hur stort inflytande förslaget från Bengt-Owe Birgersson får på politiken är en annan sak. Det är regeringen som i slutänden avgör vilka, om ens några, hamnar som ska utses till strategiska för nationen och om det ska ges några extra pengar till statliga investeringar i infrastruktur. Men även om det var den tidigare regeringen som beställde utredningen, så stärker den Trelleborg, Vellinge och Region Skåne. Det blir lättare att argumentera för ett godkännande från regeringens sida till förskotteringen av E 6-utbyggnaden och för ett löfte om snabb återbetalning.

Även om Söderslätt ligger utom synhåll från Rosenbad, så kan hamnutredningen bli en dörröppnare för påtryckare från vår sydliga del av landet.

Trelleborg förtjänar att få lite statlig åter-bäring på det välstånd som hamnen bidrar med för nationens del. Det gäller säkra vägar för kommunens invånare, men det gäller också miljösäkring av verksamheten. Med staten i ryggen blir det rimligen lättare för myndigheter och kommun att ställa de rättmätiga krav på rederier och åkerier som behövs för att hålla ned utsläppen så mycket som möjligt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons