Nyheter

Grus i maskineriet

Nyheter • Publicerad 21 mars 2007

Oroande besked kommer från Vägverket. E 6 mellan Vellinge och Trelleborg sägs vara ett prioriterat projekt. Men prioriteringen är inte starkare än att bygget kan komma i gång först 2012 enligt Vägverkets översyn av investeringsplanen. Fram till dess går pengarna åt till redan påbörjade vägar, som Norra länken i Stockholm – ett dyrt och avancerat tunnelbygge.

En lösning för att få i gång E 6-utbyggnaden tidigare är att hamnbolaget, kommunerna och region Skåne ställer upp och förskotterar pengar. Hamnen har dessutom tillsammans med Sassnitzkollegorna en ansökan om investeringsbidrag från EU på gång.

En förskottering skjuter kostnaderna på framtiden för staten. Det betyder att utrymmet i kommande budgetar för investeringar i väg- och järnväg tas i anspråk. Därför måste regeringen ge klartecken till en sådan lösning. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) har inte gett något defintivt löfte om att godkänna en förskottering, men har flera gånger sagt att E 6-utbyggnaden är angelägen.

För att regeringen inte ska glömma bort E 6 är det oerhört viktigt att Trelleborgs kommun, hamnen, Vellinge kommun och andra intressenter trycker på med alla medel.

Regionledningen måste fås att förstå att anslutningen av E 6 / E 22 till storhamnen i Trelleborg är den mest realistiska motorvägssträckan att få förverkligad snabbt. Från regionhåll talas det hela tiden om E 22 genom hela Skåne. Det är smartare att börja i rätt ände.

Men det är på hemmaplan i Trelleborgs kommun det startar. Politikerna i Trelleborg fattade i total enighet beslutet om hamnutbyggnaden. Det är den långsiktiga satsningen på hamnen som i grunden gör att behovet av en ny väg finns. Därför har också politikerna ett självklart ansvar för att enas om hur den ska dras.

En ringled är under alla omständigheter nödvändig. Hamnbolagets vd Leif Borgemark kommer i april att lägga fram sitt förslag för hamnstyrelse och kommunstyrelse. Tidigare har Borgemark sagt att hamnen behöver infarten från öster.

Vad gäller lokalförbindelser med persontåg så ligger det enligt Banverket ännu längre fram i tiden. Diskussionerna om nya eller gamla tågstationer känns tyvärr rätt meningslösa just nu. Det lär dröja åtskilliga år innan Trelleborgarna kan välja tåget.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.