Annons
Nyheter

Grönt snedsprång

Miljöpartiet kommer till Almedalsveckan i Visby med ett högerprassel i bagaget.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2009
Foto: 

I veckan är det sagt att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och MP ska presentera politiska förslag efter att ha åkt på turné tillsammans där fototillfällena var många, men det var ont om politik. Frågan är om dessa förslag kan överskugga söndagens utspel från de gröna?

MP har gjort upp med migrationsminister Tobias Billström (M) om att leda en parlamentisk utredning om invandring, med betoning på arbetskraftsinvandring.

Annons

I sak är det riktigt bra. Moderaterna har i Billström en mer liberal syn på migration än tidigare. Redan förra året gick lagen om arbetskraftsinvandring igenom. Redan då var MP med och stödde alliansregeringen.

Att få med sig de gröna i en ny uppgörelse om migrationsfrågor vore guld värt. I första hand för att regeringen då har säkrat arbetskraftstillgången i Sverige för lång tid framöver och att de sett till att särintresset LO inte får inflytande över politiken. Och i andra hand är det förstås en bonus att de rödgröna har fått sin första riktiga otrohetsaffär.

LO vill stoppa arbetskraftsinvandring därför att de tror att sådan skulle försvåra för deras egna medlemmar. Den fackliga organisationen menar att arbetskraftsinvandring bara ska tillåtas då det handlar om absoluta bristyrken, och att frågan om tillstånd måste bedömas i förväg från fall till fall. De ser inte att vi berikar hela samhället om människor skulle få rätt att stanna i Sverige om de har ett varaktigt jobb, om de har visat att de behövs.

S-ledaren Mona Sahlin är förmodligen personligen för en mer tillåtande arbetskraftsinvandring – hon står ofta för en tolerantare syn än sitt parti. Det kan till och med vara så att Sahlin har givit sitt tysta godkännande till att MP ska leda denna utredning – en sorts öppet förhållande där det är bättre att godkänna partnerns snedsprång än att bli bedragen.

Arbetskraftsinvandring har flera goda effekter. Främst gynnar den integrationen i Sverige. Men historiskt har den också berikat de länder som folk utvandrat från. Exempelvis Grekland har på det sättet exporterat arbetskraft för att senare få tillbaka erfarenhet och kunskap genom dem som återflyttat.

Migration är välståndshöjande, i flera led. Världens förkovran blir bättre med omflyttning. Så har det varit genom hela mänsklighetens historia.

Denna vecka är det politikervecka på Gotland. Alla riksdagspartiernas partiledare kommer att tala i Almedalen. I och med söndagens gemensamma debattartikel från Billström och MP:s gruppledare i riksdagen, Mikaela Valtersson, har veckan rivstartat. Snart får vi veta om de rödgröna vänsterpartierna kan presentera något som trovärdigt lappar ihop förhållandet efter det gröna snedsprånget över den annars fast cementerade blockgränsen.

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons