Nyheter

Gränslösa bekymmer

Nyheter • Publicerad 11 februari 2009
Diffus framtid. Riksbankschefen Stefan Ingves. BILD: Fredrik Persson / SCANPIX
Diffus framtid. Riksbankschefen Stefan Ingves. BILD: Fredrik Persson / SCANPIXFoto: 

Riksbanken överraskade bedömarna – igen. Onsdagens besked om ytterligare en procentenhets sänkning ner till en styrräntenivå på 1,0 procent var mer än vad de flesta hade trott.

Sedan oktober, då Riksbanken la om sin räntepolitik, har styrräntan sänkts med 3,75 procentenheter. Sverige har nu den lägsta räntenivån sedan statistik började föras, 1911.

Ytterligare sänkning är dessutom att vänta.

Kanske slutar det med nollränta, vilket skulle innebära att räntevapnet är förbrukat. Associationer till Japan ligger därmed nära till hands. Den japanska ekonomin levde med nollränta under många år och hade svårt att komma ur situationen.

Alla söker efter ljus i tunneln. Inköpschefsindex var svagt positivt när det presenterades häromdagen, men annars visar så gott som samtliga siffror att ekonomin fortsätter nedåt. Det är mörkt.

Konjunkturnedgången har varit kraftigare än vad Riksbanken tidigare har bedömt. Återhämtningen dröjer till tidigast nästa år. Industriproduktionen har fallit med 20 procent. I år spås tillväxten backa med 1,6 procent. Orderingången är lägre, och då främst för den känsliga exportindustrin.

Arbetslösheten ser ut att fördubblas jämfört med i dag, till 8 procent – vilket är högre än i tidigare prognoser. Den bedöms dessutom ligga kvar på denna nivå under 2010 och 2011.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge och i ett nationellt nödläge", kommenterade finansminister Anders Borg (M) räntesänkningen i går.

Det är stora ord.

Allvaret går det inte att ta miste på.

Kruxet är väl bara att det är mer av ett globalt nödläge än ett nationellt. Krisen är inte hemmagjord, och det finns inga enkla grepp som den svenska regeringen kan vidta för att på egen hand lösa situationen. I stället måste regeringen fortsätta på den väg som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slagit in på: motarbeta alla tendenser till protektionism.

Nationellt kan bara effekterna av den finansiella nedgången bekämpas på marginalen, vilket i och för sig kan vara nog så viktigt. Riksbankens räntepolitik är en del, den andra är de finanspolitiska åtgärder som regeringen vidtar.

Främst väntar nu fler stimulanser i vårpropositionen. Att det exempelvis blir någon form av statligt stöd till kommuner och landsting är inte osannolikt. Många har ropat efter det, inte minst oppositionen. Samtidigt är det viktigt att sådana stödåtgärder inte utformas på ett sätt som i förlängningen kan vara skadligt för den offentliga ekonomin.

Krisen är internationell, lösningen likaså.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.