Annons
Nyheter

Godkänt men inte nöjda

Nyheter • Publicerad 2 juni 2009
Attraktiv stad. Det anser företagen i en ny studie om företagens situation i Trelleborg.
Attraktiv stad. Det anser företagen i en ny studie om företagens situation i Trelleborg.Foto: Arkiv: Tomas Nyberg 2004

En ny undersökning om företagsmiljön i Trelleborg har genomförts. För en månad sedan kom Svenskt näringsliv med sin rankning av företagsklimatet i landets kommuner där Trelleborgs kommun för andra året i rad klättrade rejält.

Nu är det Statistiska Centralbyrån som gjort en undersökning om företagen. Det är andra året som SCB erbjuder landets kommuner att delta i studien och denna vår är det 13 kommuner som nappat – däribland Trelleborgs kommun – av landets totalt 290 kommuner.

Annons

När Statistiska Centralbyrån gör en undersökning är man grundlig och det mynnar också ut i en rejäl analys. En enkät har skickats ut till kommunens 800 företag och totalt svarade 281 eller motsvarande 36 procent.

I företagens bedömning av Trelleborgs kommuns service åt företaget blir det sammanfattandet betyget 41 i en skala från 0 till 100. I studien har man även undersökt hur företagen bedömer regionens företagsmiljö och betyget blir där 49.

Av de totalt 33 kommuner som genomfört undersökningen i år eller förra året ligger genomsnittet på 39 vad gäller kommunens service och 46 i bedömningen av företagsmiljön. Trelleborg kommer alltså precis över genomsnittet i båda kategorierna.

Kommunstyrelsen ordförande, Ulf Bingsgård (M), säger sig inte vara överraskad men glad över resultatet.

Men vad är det resultatet säger? För att förstå statistik gäller det att tolka siffrorna. SCB har kommit fram till att ett resultat under 40 ska anses som icke godkänt och ett resultat över 55 innebär att man är nöjd. Med andra ord är företagsmiljön inte långt från nivån nöjd men vad gäller servicen ligger kommunen precis på godkänt.

De undersökta områdena företagsmiljö och service kan också delas upp i mindre delar. På servicesidan är det just service som är ett prioriterat område att förbättra. Ett lågt betyg får kommunen även när företagen tillfrågas om upphandlingar.

De områden som bör prioriteras inom företagsmiljön är framför allt rådgivning och kontaktytor. Positivt är att man i fråga om regionens attraktivitet och samhällsservice får ett betyg på 57, alltså är företagen nöjda med bilden av Trelleborg.

Det är bra att det görs undersökningar av företagens situation i Trelleborg. En god företagsmiljö är en grund för nya företag och lockar hit andra företag. Fler företag ger en mängd positiva effekter och skapar arbetstillfällen.

SCB:s analys är en bekräftelse av att företagsklimatet förbättrats de senaste åren i Trelleborg men också att det finns mer att göra, framför allt vad gäller kommunens service till företagen.

SCB:s undersökning får ett större värde kommande år då det går att jämföra. Vad blev bättre? Vad blev sämre? Det är då det gäller att utvärdera innehållet och komma med åtgärder. Arbetet med ett förbättra företagsklimatet i Trelleborg ligger inte bakom utan framför oss.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons