Gärna en ny arena
Trelleborgs FF drömmer om en ny arena. Det gör styrelsen rätt i. Det som glädjer extra mycket är att ordförande Per-Anders Abrahamsson inte slentrianmässigt drar fram kommunen som självklar finansiär. Han är öppen för andra lösningar. På andra håll har det visat sig att fotbolls- och hockeyföreningar genom att äga sina egna arenor skapat en god ekonomi och ett positivt drag kring laget och stan.
Omöjligt i lilla Trelleborg, kvittrar dysterkvistarna. Men varför lyssna på dem? TFF kan vara klubben för de lokala och regionala sponsorer som annars riskerar drunkna i di ljusblå storklubbsdrömmarna i Malmö. Här kan man locka med den lilla vänliga föreningen som jobbar med gamla hederliga metoder och odlar talanger för att fylla det egna elitlaget.
En ny arena ska inte jämföras med de jätteprojekt som förbereds i Malmö, utan ta till vara på småstadens charm. Tänk en liten intim utomhusarena med plats för 8 000 åskådare och möjligheter till konserter och andra evenemang.
Det finns hur som helst all anledning att utreda möjligheterna noggrant. Det planeras för evenemangsarenor av olika slag i både stora och små kommuner. Ibland är kanske optimismen för stor om att få de attraktioner som krävs för att locka tillräckligt med publik. Konkurrensen är stor.
Men i en växande kommun som Trelleborg, med ett hyfsat upptagningsområde med Svedala, Skurup och Vellinge i första hand, borde det finnas utrymme för ett kommersiellt framgångsrikt arenabolag. Framför allt kan Trelleborgs FF bidra med något som andra kommuner saknar: fotboll av elitklass
Samtidigt är idrotten av den naturen att det svänger upp och ned fort. Att etablera sig i allsvenskan är för Trelleborgs FF att balansera mellan kraven på snabba nyförvärv för att säkra kommande säsong och ett långsiktigt lag- och klubbygge. Den utökade allsvenskan till 16 lag som planeras för sässongen 2008 gör att kampen för överlevnad kan bli något lättare. Men – inte minst viktigt – så måste publiken lockas dit. Hittills har inte Trelleborgs FF varit det dragplåster som krävs för att ge ett ekonomiskt underlag till en större arena. Man kan skylla på att trelleborgarna är dåliga på att uppskatta det de har, men det gäller förstås också att publiken får vad de förväntar sig. Det är upp till fotbollsföreningen att ge den underhållningen.
Så var det då det där med finansieringen. I Sverige är det tradition att kommunen ska finansiera nya arenor, eller åtminstone vara en betydande aktör. Det där kan man diskutera.
Utgångspunkten bör vara att kommunens risktagande ska vara litet. Det är också ur klubbens och andra ägares perspektiv en fördel att vara så oberoende av kommunen som möjligt. En eventuellt extraläktares vara eller inte vara ska inte hänga på kommunpolitikernas goda vilja.