Nyheter

Går miljonsatsningarna i hamn?

Nyheter • Publicerad 10 november 2004

Inför kommunfullmäktiges kommande beslut om att köpa ut övriga delägare i hamnbolaget har debatten varit…nej den har faktiskt inte alls varit.

Det är märkligt. Kommunen har för avsikt att bli ännu mer av en näringslivskoncern, och göra politikerna till ännu mer av ett slags företagsledare. Mindre fokus på kommunal kärnverksamhet och mer på bolagsstyrning och affärsplaner – hos åtminstone några borde det ringa varningsklockor. Det är inte politikerentreprenörer som Trelleborg är i störst behov av. Utvecklingen ska gå åt andra hållet.

Kommunen är dominerande, och enligt planerna snart enda, ägare i hamnbolaget. Kommunen ska också bekosta hamnutbyggnaden, direkt eller via bolaget. En jätteinvestering på 250-300 miljoner kronor.

Egil Ahl, som är ordförande i både kommunstyrelsen och hamnbolaget, har argumentet klart för sig: kommunen tar alla riskerna och ska då ta hem vinsterna utan att behöva dela med sig av dem.

Moderaternas kommunalråd Lars Christensson, som också är ledamot i hamnbolagets styrelse, har inga invändningar mot köpet. Kommunen anses alltså från moderat håll sköta kommersiell verksamhet bäst. Anmärkningsvärt, anyone?

Argumentet om risk går – och bör – vändas ut och in på.

Varför ska kommunen ensam ta alla risker? Borde inte kommunen i stället se till att näringslivet tog sin del av riskerna?

Trelleborgs hamn AB ägs i dag till nära hälften av näringslivet, vilket i sig innebär att risken i bolaget är delad. För rätten att utnyttja hamnen betalar hamnbolaget i dag en avgift till kommunen på totalt 39 miljoner kronor om året.

Om det nu är så att näringslivet inte är tillräckligt intresserat av att vara ägare till hamnbolaget och investera i hamnen, så väcks omedelbart frågan: varför då? Är månne riskerna större än de möjliga vinsterna?

Hamnutbyggnadsplanerna, Vision 2005 och 2010, bygger på en kalkyl med en kraftigt utökad gods- och passagerartrafik. Men vad händer om expansionen inte inträffar? Om hamnbolaget inte får den volym- och intäktsökning som förväntas? Det kan ju konstateras att all trafik inte anses tillräckligt lönsam för att upprätthålla i dag.

Miljödomstolens förhandlingar i Trelleborg i förra veckan visade hur noggrant miljöaspekterna gås igenom inför utbyggnaden. Man kunde önska att kommunens ekonomiska förfaranden i hamnen fick en liknande genomgång av utomstående granskare. Nu är det upp till fullmäktige att ställa de nödvändiga frågorna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.