Annons
Nyheter

Gammal skåpmat, Nuder

Nyheter • Publicerad 14 april 2005
Finansminister Pär Nuder (s) borde kanske ha stannat bakom skynket. BILD: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD
Finansminister Pär Nuder (s) borde kanske ha stannat bakom skynket. BILD: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILDFoto: 

Finansministern Pär Nuder (s) presenterade i går sin första budget i riksdagen. Det bästa man kan säga om detta är att Nuder var engagerad. Å andra sidan är det kanske inte så svårt att framstå som engagerad för den som efterträder Bosse Ringholm.

I övriga delar förtjänar Nuder kritik. Han skönmålade och skroderade. Han kom dragandes med samma gamla, misslyckade politiska lösningar. Och han förklarade inte varför det är viktigare att trixa med arbetslöshetsstatistiken än att skapa riktiga jobb.

Annons

Nu är det snarare regel än undantag att socialdemokratiska finansministrar målar i rosenrött, särskilt när ett val närmar sig. Men det är inte utan att man undrar var Nuder har hållit hus under de senaste åren när han beskriver Sveriges ekonomiska situation som "en ljusnande tid". Förra året var ett internationellt rekordår för tillväxten. Det omvärldsberoende Sverige fick god draghjälp. Men frågan är om inte konjunkturen redan har vänt. Ändå – högkonjunkturen till trots – förmår inte regeringen och dess stödpartier att snickra ihop en budget som ens klarar överskottsmålet på 2 procent. Nej, i stället får försvaret och andra myndigheter nu spara för att de offentliga finanserna ska klaras.

Det för inte länge sedan så hett omdebatterade talet från s-partiledningen om skattehöjningar tillbakavisade Nuder nu som "onödigt". Men så länge socialdemokraterna vägrar reformera de sociala systemen i tillräcklig utsträckning, måste statens intäktssida stärkas på något sätt.

Finansminister Pär Nuder och socialdemokraterna med kompispartier tittar i de gamla arkiven för att hitta sätt att spendera skattepengarna och hålla tillbaka den officiella arbetslöshetsstatistiken. Och resultatet blir en budget som bland annat kommer att få omdömet att barnfamiljerna är vinnare: Från 2006 ska barnbidraget höjas, flerbarnstillägget höjad och införas redan från andra barnet. Bostadsbidraget höjs, tilläggsbidrag för studerande med barn införs, underhållsstödet höjs, lägstanivån i föräldraförsäkringen höjs och taket i föräldraförsäkringen höjs.

Men att svenskar betalar in skatt för att få tillbaka lite av det i form av bidrag ger inte fler jobb. Svaret på Sveriges problem ligger inte i höjda bidrag. Vill vi ha nya jobb i Sverige så gäller det att företagen ser svensk arbetskraft som effektiv i förhållande till kostnaderna och att den svenska arbetskraften ser det lönande att arbeta OCH betala skatt.

Nuder kallar vårbudgeten för en sysselsättningsbudget. Det är ett hån. En verklig sysselsättningbudget skulle våga konstatera att omvärlden förändras och att det gäller att möta den med nya metoder. När var fjärde vuxen person inte arbetar utan försörjs på något annat sätt är det inte bara en varningssignal, det är ett tjutande larm om ett akut läge.

Men Nuders mål är att pressa den öppna arbetslösheten ned mot målet på 4 procent, inte att skapa nya arbetstillfällen. Ams kommer säkerligen åter pumpas med pengar för att sysselsätta så många som möjligt under valåret 2006. Målet på att 80 procent av de i yrkesaktiv ålder ska vara sysselsatta kommer hur som helst inte att nås.

Nuder är en traditionell socialdemokrat. Han saknar verkningsfulla politiska lösningar, och verkar mestadels hålla tummarna för att konjunkturen – som så många gånger förr – ska gå regeringens väg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons