Annons
Nyheter

Gamla konserver i Svedala

Nyheter • Publicerad 25 februari 2005
Vickan på Vallen!arkivbild: pressens bild
Vickan på Vallen!arkivbild: pressens bildFoto: 
Gott eller farligt?
Gott eller farligt?Foto: 

Länsstyrelsen sätter käppar i hjulet för planerna på ett köpcentrum i Minnesberg, som ligger i Trelleborgs kommun men gränsar mot Svedala. I långa tider har det kommunala planmonopolet ställt till problem för företag som vill konkurrera med de etablerade. Livsmedelshallar var hårt styrda och de tre blocken Ica, KF och Axfood dominerade.

På senare år har avsevärd bättring skett; kommuner och lokalt näringsliv har tvingats acceptera att den konkurrens man gärna pratar om måste tillåtas och uppmuntras i verkligheten. För kunderna har det inneburit lägre priser och större utbud.

Annons

Men nu lägger sig länsstyrelsen i planarbetet och stoppar på uppdrag av Svedala kommun etableringen i Minnesberg. Det är anmärkningsvärt på flera sätt.

För det första har kommunerna planmonopol, och det bör statens förlängda arm, länsstyrelsen, hålla sig borta från i största möjliga utsträckning. Definitivt gäller det sådant som var handel ska tillåtas eller inte.

För det andra påstår sig länsstyrelsen ha till uppgift att öka konkurrenskraften.

På länsstyrelsen hemsida, http://www.m.lst.se/, heter det under Vår verksamhet och Näringsliv och konkurrens:

"Länsstyrelsens arbete inom näringsliv och konkurrens syftar till att främja en hållbar tillväxt och en ökad sysselsättning genom fler och växande företag samt en effektiv konkurrens i privat och offentlig sektor som gynnar konsumenterna."

I Minnesberg visar länsstyrelsen att det inte är en uppgift den tar på allvar. Här tar länsstyrelsen i stället till åtgärder för att hindra konkurrens, nya företag och nya jobb. Det är inte länsstyrelsens sak att göra bedömningen om utbudet redan är tillräckligt – det får konsumenter och handlare avgöra.

Miljöargumentet är återkommande när det gäller motarbetande av externa etableringar. Men det är inte självklart att miljöpåverkan blir större – kunderna behöver helt enkelt inte ha längre till det externa läget än in till stan. Ibland låter det som att majoriteten av kunderna bor i stadskärnan. Så är det inte – bilen måste ändå användas som transportmedel för en stor del. Alla som varit i stan en lördagsförmiddag fattar att det är så. Trafik i stan är dessutom mycket miljöpåfrestande – betydligt mer än landsvägskörning. Och alternativet är ofta inte alls det som reglerings-ivrarna tänker sig – i Svedalafallet så visar statistiken att Malmö i dag är målet för shopparna – inte Svedala centrum.

Men det här handlar inte om miljö; det här handlar om dumma handelshinder, feltänkande byråkrater, och om politiker som tror sig hjälpa sina egna näringsidkare genom att porta konkurrens.

Det påminner, på lokal nivå, om motståndet mot fri etablering av företagsamhet inom EU-området. Men i detta fall finns ingen lönedumpning att skylla på. Samma handelsavtal gäller i Trelleborg som i Svedala. Men i Svedala är de lokala företagarna, liksom förstås Trelleborgs handlare, oroliga för etableringen. Handlare har en tendens, kanske naturligt, att ropa på hjälp uppifrån när ny konkurrens hotar. Men att hävda rätten till det egna privata företagandet och samtidigt protestera mot andra etableringar är en orimlig hållning.

Kommunalrådet i Svedala, Björn Jönsson (s), säger i dagens TA att han tycker att handeln i Svedala ska stanna där. I stället borde han säga till sina handelsmän: skärp er, erbjud något som kunderna vill ha. Och han borde dessutom se möjligheterna till nya arbetstillfällen i Minnesberg.

Annons

Om läget nu är så bra ur Svedalasynpunkt (eller dåligt som Jönsson ser det) så kan förstås många unga få chansen till jobb – om etableringen blir verklig och lyckosam. Att skydda gamla jobb är kortsiktigt frestande, men långsiktigt dumdristigt. Den som vill överleva måste vässa sig, ut och möta det hårda motståndet och ta konkurrensen med en gång.

Centrumhandlare och fastighetsägare har själva det största ansvaret för att få kommersen att fungera. Den kommunledning som inte uppmuntrar och ställer upp på sådant finns inte. Det finns städer som visar att det går att kombinera externa handelsplatser med en attraktiv handelskärna, men huvudinitiativet kommer då förstås från fastighetsägare och handlare.

Svedala har – liksom Trelleborg – stor potential att utveckla sin handel, men det kräver entreprenörer – inte politiker och länsstyrelser som agerar bromsklossar och konserverar gammal frukt.

•••

Damlandskamp eller U21? Valet är lätt! Victoria på Vångavallen!

•••

Ett sätt att i statistiken minska arbetslösheten och öka sysselsättningen är att införa friår. 2005 tros sysselsättningen öka med sådär 20 000 – 25 000 personer. Omkring hälften kan förklaras med att de som får friår räknas som sysselsatta.

Lilla fina starka Sverige – vi är redan bättre än de stora europeiska kolosserna som Tyskland och Frankrike – men måste utnyttja våra fördelar ännu mer.

Våra gamla företag effektiviserar och tjänar mycket bra med pengar – ofta i utländsk ägo.

Men de nya företagen och jobben kommer inte till i tillräckligt hög grad.

Annons

Vi vet ju hur entreprenörskap kommer till – titta tillbaka i historien! Sverige är bra – och kan ännu bättre, det är det som är grejen.

•••

Familjer med blöjbarn får extra stor soptunna, utan extra kostnad i Trelleborgs kommun. Jag talar i egen bebissak: men skitbra!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons