Annons
Nyheter

Förtroendekris för Trelleborgshem

Nyheter • Publicerad 4 december 2004
BILDTEXT:Lübecks fasader sänker förtroendet för TrelleborgshemFoto: 

Tingsrätten fäller kommunala Trelleborgshems vd Leif Persson och bostadsbolagets tidigare ordförande Åke Larsson (s) för att ha tagit emot mutor från kunder – de två ägarna till Trebo och en verksamhetschef hos NCC. De tre senare döms till dagsböter för bestickning.

Trots det sitter Leif Persson kvar som vd, det har Trelleborgshems politiskt tillsatta styrelse, ordförande Gerd Klein (s) och ledamöterna Göran Gunneson (m), Egil Ahl (s), Terezija Macas (s), Sven Lindkvist (s), Bertil Andersson (kd) och Birger Lindgren (spi) bestämt sedan tidigare.

Annons

Värdet för resorna som Leif Persson fällts för är 10 200 kronor, och för Åke Larsson 4 200 kronor. Det handlar alltså om ett mutbrott av mindre allvarligt slag, konstaterar tingsrätten.

Allt för hårda konsekvenser kan förstås verka överdrivna. Leif Persson har arbetat i Trelleborgshem sedan 1967 och varit vd sedan 1974. Samtidigt borde han med så lång erfarenhet vara medveten om vilka regler som gäller.

Styrelsens utgångspunkt är att förseelserna är små och att det handlar om enstaka misstag. Men det går inte att komma ifrån att en fällande dom för mutbrott måste väga tungt när det gäller den högsta tjänsten i ett kommunalt bolag, som i förlängningen ägs av kommunens invånare.

Det finns också omständigheter i domen som borde påverka styrelsens bedömning. Tingsrätten sätter stora frågetecken för de kvittokopior som Trebos ägare lagt fram och som ska bevisa att Leif Persson och Åke Larsson betalat för sina hustrurs resor till Lübeck.

"…påståendena om betalning framstår som så osannolika att de skall lämnas utan avseende", heter det i domen.

Tingsrätten tror inte heller på förklaringen till varför resan till Lübeck genomfördes.

"Resans påstådda syfte att få idéer till fasader på Hallasvängen genom att gå runt och titta på fasader i Lübeck framstår inte som övertygande".

Det var aldrig aktuellt att ändra fasadernas utseende, enligt tingsrätten.

Det handlade om en nöjesresa som det kommunala bolagets företrädare med fruar bjöds på. Omständigheten att tingsrätten inte tror på förklaringarna utan att de framstår som efterhandskonstruktioner för att komma undan ansvar, talar inte till vd:ns och den tidigare styrelseordförandens fördel.

Det borde den nuvarande styrelsen i Trelleborgshem lägga till sin bedömning.

Annons

Kom ihåg att styrelsen inte på något sätt ligger bakom att uppgifterna om mutresorna kom fram. Det är helt en följd av journalistisk granskning i Sydsvenska Dagbladet. Styrelsen har inte tagit på sig en ledande roll vad gäller att syna de ledande tjänstemännen och tidigare styrelsers förehavanden.

Ägarna, kommuninvånarna, bör förvänta sig att deras representanter i styrelsen, politikerna, gör just det; vänder på varenda sten. Precis som aktieägarna i ett publikt aktiebolag förväntar sig att den styrelse man utsett håller efter och granskar de ledande tjänstemännens arbete. I det ingår att våga ta obehagliga beslut, som berör personer man har en långvarig relation med. Det krävs om styrelsen ska ha en chans att återfå ägarnas, medborgarnas, fulla förtroende.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons