Annons
Nyheter

Förhastade privatiseringar på lasarettet

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

Den borgerliga majoriteten i Region Skåne har beslutat att privatisera dialysen vid Trelleborgs sjukhus och flytta den därifrån. Det är ingen enskild händelse, utan ska ses som en del av en medveten strategi att göra gemensamma verksamheter privata. Däremot fungerar beslutet bra som mall för vad den borgerliga regionledningen nu håller på med.

Att en borgerlig ledning vill driva fler verksamheter i privat regi är förvisso inget okänt. Medborgarna i Skåne har också röstat för denna politik och har att ta ny ställning i september 2010.

Annons

Men vad man inte röstat för är de lösa grunder som fungerar som underlag för majoritetens beslut. Inte heller har man röstat för att sjukhusverksamhet säljs ut och drivs vid sidan av. Kanhända trodde många väljare på Fredrik Reinfeldt när han i valrörelsen lovade att det inte skulle säljas några sjukhus? Det lär vi aldrig få veta.

Det hävdas att man genom privatisering av dialysen i Trelleborg får billigare vård till samma kvalitet. Kanske är det så, men i beslutsunderlaget saknas flera viktiga faktorer som påverkar en sådan bedömning. Viktigast är kanske de samordningsvinster som finns i en gemensam organisation.

Dialysen vid Trelleborgs sjukhus är nämligen ingen isolerad verksamhet, utan arbetar i nära förening med dialysen i Malmö. Dialysen i sydväst är i sin tur nära integrerad med de njurmedicinska enheterna vid UMAS och Trelleborg. Exempelvis är det vanligt att klinikerna hjälper varandra med personal vid sjukdom och annan frånvaro. Värdet av dessa samordningsvinster får vi inte veta, mer än att de värderas högt av personalens fackliga representanter.

De fackliga representanterna har även krävt att beslutet föregås av en konsekvensbeskrivning, främst utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. En sådan är man naturligtvis skyldig att göra vid stora verksamhetsförändringar, men den görs likväl inte. Det är för bråttom.

Det ska även sägas att denna privatisering kommer samtidigt som en utredning pågår om den framtida dialysverksamheten i hela regionen. Innan denna är klar väljer borgarna att inteckna dialysen i Trelleborg i en upphandling för flera år framöver.

Om komplikationer i samband med dialys uppstår kan patienterna behöva vård på den njurmedicinska kliniken. I dag ligger dialys och njurmedicin under samma tak. När dialysen flyttat från Trelleborgs sjukhus tvingas patienterna vid komplikationer åka taxi till sjukhuset i Trelleborg eller till Malmö.

De svårast sjuka patienterna behöver befinna sig på sjukhus vid dialys. Fler patienter tvingas därför framöver åka till Malmö för dialys – och det flera gånger i veckan, kanske i flera år. Det kan inte vara att sätta patienten i centrum!

Den som drivs av övertygelsen att privat verksamhet alltid är bättre än offentlig borde inte vara rädd för att göra fullständiga underlag med riktiga konsekvensbeskrivningar och ordentliga jämförelser mellan privat och offentlig drift.

Likväl stressar majoriteten fram mellan privatiseringsförslagen och verkar sätta högre värde på snabba beslut än på bra beslut. Psykiatri inom närsjukvården, mammografi och hembesöksverksamhet är andra områden som ska handlas upp. Snabbt ska det gå, men pengar att handla för har man ju inte. Istället förväntas nedskärningar av redan hårt belastade verksamheter betala för borgarnas privatiseringsiver.

Exemplet från Helsingborg är sedelärande. Nästan 100 anställda vid psykiatrin på Helsingborgs lasarett ska bort för att betala för att vissa kommundelar ska få förstärkt psykiatrisk närvaro i närsjukvården. Beslutet fattas utan konsekvensbeskrivning förde patienter och den personal som finns kvar i den egna verksamheten. Det är för bråttom. Näst i tur står Lund och därefter Malmö.

Annons

Det ingår i demokratins spelregler att oppositionen ska protestera mot, men respektera, den förda politiken efter valutslaget. Med detta har vi inga problem. Men det kan inte accepteras att medborgarnas tillgångar hanteras så slarvigt av de företrädare man gett sitt förtroende till.

Ingrid Lennerwald (s),

oppositionsråd

region Skåne

Catherine Persson (s),

oppositionsråd

Trelleborgs kommun

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons