Annons
Nyheter

Förändring för kvinnor på gång

Nyheter • Publicerad 27 maj 2009

Män förbjudna! Vid entrén hänger en stor bild på en överstruken man. Förbudet för män att komma in förtydligas sedan både med arabisk och engelsk undertext och med dubbla utropstecken! Vi njuter caffelatte efter jobbet på "Ladies Kingdom" i Riyadh, det lyxigaste varuhus jag någonsin sett. Här har kvinnorna inga ansiktsslöjor (niqab) och många har tagit av sin abaya, den svarta, kaftanliknande, fotsida och obligatoriska dressen.

Könsapartheid råder och kanske "man" omedvetet kompenserar på de få utrymmen som kvinnor kan klä sig och röra sig som de vill i det offentliga Saudiarabien. Det finns också hotell drivna av kvinnor bara för kvinnor och många speciella "klubbar" endast för kvinnor, med liknande stora nästan överdrivet tydliga skyltar om hur väldigt förbjudna män är. Kvinnliga vakter säkerställer att obehöriga besökare håller avstånd liksom kontrollerar att inga mobiltelefoner med kameror tas in. Givetvis får jag inte avslöja vad som händer där eller hur snyggt klädda och strålande vackra kvinnorna är.

Annons

Kan en utomstående förstå traditionen med könssegregering? Upplever sig kvinnor förtryckta? Många kvinnor jag möter är inte bara välutbildade utan också ekonomiskt självständiga. Om det är bra eller dåligt kan diskuteras, men skilsmässostatistiken från städer som Riyadh och Jeddah har stigit drastiskt under de senaste åren och det är kvinnorna, framförallt i den yngre generationen, som tar initiativen.

En förändring är på gång, även om den inte verkar märkvärdig för en utomstående. Ett symboliskt steg var tillsättandet av landets första kvinnliga minister, Norah al-Fayz, i februari i år, ansvarig för just kvinnors utbildning. En synlig förändring framför mina ögon är att skärmen tagits bort som avskilt sidan med kvinnliga studenter från sidan av klassrummet där männen sitter. Här är detta ett stort steg.

När maktförskjutningen började i Sydafrika inför avskaffandet av apartheidsystemet i början av 1990-talet tillhörde de som var mest negativa till ett demokratiskt samhällssystem den fattigaste vita arbetarklassen, de hade mest att förlora på att inte ha en grupp under sig. I Saudiarabien är den pågående förändringen mer komplex, eftersom den religiösa makten vill bevara systemet och den liberala kungamakten går en varlig politiskt balansgång för att undvika en religiös revolution som i Iran.

En gemensam nämnare kan skönjas med vårt samhälle i Sverige i dag i kvinnors fortsatta strävan att få lika betalt för lika arbete. För att hantera känslan av att något hotande håller på att ske, så skapar en del män, nidbilder av feminister – att de hatar män. Men mina kvinnliga feministiska kollegor suckar bara högt när vi tar på oss abayorna efter kaffet på "Ladies Kingdom" och klagar unisont att det är orättvist att de inte får visa vare sig makeupen eller de påkostade hårfärgningarna för några män.

Vanja Berggren är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och verksam vid Centre for Strategic Health Studies i Damaskus, Syrien.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons