Annons
Nyheter

Förändra skolledningen

Nyheter • Publicerad 18 december 2005

Den intensiva debatten om spjutspetsskolan visar med övertydlighet att allt inte står rätt till inom skolan i Trelleborg.

Samtidigt delar jag Leif Sjögrens (c) uppfattning att problemen är koncentrerade till gymnasiet, det är därifrån i allt väsentligt som kritiken kommer.

Annons

Sjögren skriver också i sin insändare att han inte är främmande för att satsa mer resurser till grundskolan för att ge lärarna mer tid.

Det är positivt, men inget centern har fört fram i skolnämnden eller kommunstyrelsen. Under förra mandatperioden lyckades vi vid budgetprocesserna 1999 och 2001 att driva igenom tillskott till skolnämnden.

Under nuvarande mandatperiod, med s- och m-styre, fick vi inte igenom att man i år skulle ta fram ett underlag för hur sysselsättningsstödet skulle kunna användas inom skolan och socialtjänsten. I sammanhanget kan det vara värt att påminna om att centerns borgerliga kollegor (?) moderaterna nu i höstas ville skära ner på lärarresurserna grundskolan.

Debatten om spjutspetsskolan har varit intensiv, men den har uppenbarligen inte gjort intryck på de styrande politikerna inom s och m. Den kungörelse i form av "Öppet brev" som dessa partier lät publicera 3 december illustrerar detta mycket tydligt.

Ett intressant avsnitt är dock informationen att sjukfrånvaron har minskat i grundskolan men ökat inom gymnasieskolan. Jag håller inte alls med m och s att en förändringsprocess nödvändigtvis leder till oro och ökad sjukfrånvaro, jag tror att det helt beror på hur processen bedrivs. Om förändringen innebär att personalens kunskaper tas tillvara, om processen hela tiden förankras, tror jag att man kan få ett engagemang, det handlar om tilltro.

Jag tror på en fortsatt satsning på skolan och jag tror att det behövs ett förändrings- och utvecklingsarbete, men det är alldeles nödvändigt att så sker i samverkan med personalen. Det handlar om hur ledarskapet ser ut, kanske behövs det en förändringsprocess även där.

Mats Sjölin,

gruppledare vänsterpartiet Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons