Nyheter

Fogh regerar vidare

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

Det danska valet i går kväll blev inte riktigt den rysare som många förväntat sig. Enligt sena prognoser på tisdagskvällen så var stödet starkt för statsminister Anders Fogh Rasmussen, vars högerliberala Venstre delar regeringsmakten med det konservativa partiet.

Ny Alliance under Naser Khader, en utbrytare från det vänsterliberala Radikale venstre, såg tidigt under valrörelsen ut att bli tungan på vågen mellan blocken. Khaders ambition var att stödja en borgerlig regering men att bryta dess beroende av Pia Kjaersgaards invandrings- och muslimkritiska Danske Folkeparti.

Men Ny Alliance klarade inte av att få det stora genombrott som det såg ut att få för någon månad sedan. I stället kämpade i går kväll Ny Alliance för att komma över den danska spärren till folketinget på 2 procent – vilket lyckades.

Att det inte gick bättre kan till stor del förklaras med att Ny Alliance hade svårt att få ut ett klart budskap om vad man menade med sitt stöd för Fogh Rasmussen.

Det danska systemet med 2-procentsspärr ledde till att valrörelsen i stor utsträckning kom att handla om vem som skulle samarbeta med vem, i stället för om faktiskt politik.

Samtidigt som Ny Alliance sa sig stötta statsministern, så gjorde Naser Khader klart att Fogh Rasmussen borde riva upp sin regering och söka mandat för en ny.

När detta skrivs var det fortfarande osäkert om Fogh Rasmussen kan klara sig vidare i regeringsställning utan Ny Alliance. Även mandat från Färöarna och Grönland, kan påverka situationen. Däremot är det säkert att Fogh Rasmussen även fortsatt är beroende av ett extremt parti för att regera. Dansk Folkeparti som vid förra valet blev tredje största parti klarade av att försvara sin position, och till och med klättra en bit uppåt.

Det visar att det i Danmark finns en stabil opinion för en typ av parti som ännu inte har sin motsvarighet i den svenska riksdagen.

Att en borgerlig regering är beroende av ett sådant parti går inte särskilt väl ihop med den liberala stämpel som Venstre sätter på sig självt.

Dansk folkeparti har lyckats med att driva igenom stora delar av sin politik, och även påverkat synen på invandring långt in i det socialdemokratiska lägret.

På den socialistiska sidan lyckades inte socialdemokraterna vända sin nedåtgående trend. Partiets nya ledare, Helle Thorning-Schmidt, var statsministerkandidat, men fick nöja sig med att se stödjepartiet Socialistisk folkeparti fördubbla sina röster. Det under en partiledare, Villy Søvndal, som man från svensk horisont kan ha svårt att se den stora dragningskraften med. Men uppenbarligen tycker opinionen i Danmark annorlunda. Socialdemokraterna har definitivt förlorat sin position som det självklara valet för de danska vänstersympatisörerna. Vänsterliberala Radikale venstre, var oppositionssidans stora förlorare – splittrade av Nader Khaders nya parti.

För Anders Fogh Rasmussen blir nu uppdraget att visa att han kan våga sätta emot Dansk Folkeparti. Samtidigt ska han uppfylla löftena om skattesänkningar och välfärdssatsningar – vilket är svårt att kombinera i den överhettningssituation som Danmark befinner sig i.

Med den Öresundsintegration som vår del av landet är en del i så är den danska ekonomins utveckling avgörande för hela regionens framtid.

Anders Fogh Rasmussens politik är därmed också en angelägenhet för oss på denna sidan sundet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.