Annons
Nyheter

Finns det en väg ut ur konflikten?

Nyheter • Publicerad 15 januari 2009

Som man kunde frukta anföll israelerna Gaza med marktrupp och när detta skrivs har ingen av parterna lytt säkerhetsrådets krav på "eld upphör". Israel hade noga planerat sin inmarsch. Den som tänker slåss inne i städer, där varje mål omges av civila människor, vet att oskyldiga kommer att drabbas, inte minst om försvararen medvetet grupperar sig så att angriparen antingen måste avstå från att agera eller riskera att civila dör. Nu kommer även rapporter om att Hamas soldater och poliser strider civilklädda. Det pris Israel betalar för att slå ut Hamas förråd av raketer är alltså högt. Bilder av lemlästade barn och anklagelser om krigsförbrytelser blir en del av det priset. Av det följer att man måste nå sina viktigaste mål, innan man går med på ett "eld upphör". Men i varje väpnad konflikt höjer även förluster och ett växande hat mot motståndaren efterhand priset för att avbryta striderna. Denna uppvärdering av krigsmålen försiggår troligen hos båda parterna. Israels ledare, med en månad kvar till valet till Knesset, vågar inte avbryta kampen och ingå vapenvila, om man riskerar att Hamas raketer ändå fortsätter att falla. För Hamas kan ett stillestånd innebära att man förlorar makten i Gaza. Varje dag som striderna fortsätter försvagas dessutom Hamas politiska rivaler på Västbanken, PLO och Fatah. I varje fall så länge Hamas håller ut.

Men även israeliska ledare vet att de barn som nu drabbas blir en ny generation självmordsbombare. Dessa barn som förlorar föräldrar, såras och får psykotraumatiska skador som kommer att prägla deras liv.

Annons

Går det att ta sig ur denna konfliktspiral som ständigt borrar sig allt djupare nedåt? Det finns åtminstone tre steg som måste tas, om man skall hitta en väg ut. Israel måste stoppa nya bosättningar på mark som man inte ägde 1967. Nu pågår en hänsynslös om än långsam ockupation av ständigt mer mark som inte tillhör Israel. Den pågår varje dag och bevisar för palestinierna att världen inte bryr sig om deras rättigheter.

Raketangreppen mot Israel måste upphöra. Ingen stat kan tolerera att bli utsatt för sådana angrepp, som gör livet till ett helvete på utsatta platser.

Slutligen måste Iran förmås avbryta sitt maktspel i området. Att förse sina betalda ombud, Hamas och Hizbollah, med ständigt bättre raketer är en osviklig metod att utlösa en storkonflikt med globala konsekvenser. Det är för övrigt anmärkningsvärt att Hizbollah ännu inte skjuter raketer mot Israel från södra Libanon till stöd för palestinierna i Gaza.

USA måste tvinga Israel att stoppa nya bosättningar. Tillförsel av nya vapen till området måste förhindras och slutligen bör allt göras för att inlemma Iran i ett globalt samarbete, styrt av internationell lag.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator och samhällsdebattör.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons