Nyheter

Fi, vad illa

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2005

Feministiskt initiativ (Fi) har mer eller mindre havererat, åtminstone som ett försök till ett bredare kvinnoprojekt. Kvar återstår det cementerade vänsterprojektet. Det är ingen orimlig tolkning sedan både en av Fi:s grundare och frontfigurer Ebba Witt-Brattström och styrelseledamoten Cecilia Chrapkowska nu har hoppat av. Allt bara ett par veckor innan föreningen ska behandla frågan om att ta steget till att bli ett politiskt parti.

Kvar i Fi finns de som delar den tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schymans snäva politiska syn, i vilken klasskampen helt och hållet har ersatts av könskampen. Den ideologiska arsenalen av tvång och kvotering har hon med sig från sitt gamla parti.

Schyman försökte i går att framställa det hela som allt annat än en fråga om åsiktsskillnader. Witt-Brattström vittnade i Ekot om motsatsen. Och hon borde ju veta. Enligt Witt-Brattström finns det ett "demokratiskt underskott" i Fi, samt både politiska och personliga motsättningar. Hon vill inte stanna kvar på en "gisslanposition", det vill säga signalera utåt att det finns utrymme för olika politiska åsikter i Fi, eftersom så inte är fallet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.