Annons
Nyheter

Fel start på vuxenlivet

Nyheter • Publicerad 8 maj 2008

Vräkt eller skuldsatt. Det är verkligheten för en del skånska barn. I alla skånska kommunerna har i år barn hamnat på gatan när föräld-rarna vräkts på grund av obetalda hyror. Andra tvingas börja vuxenlivet med skulder hos kronofogden. I Tomelilla och Trelleborg och även i mer välbärgade Vellinge och Ystad påbörjar en handfull barn varje år sitt vuxenliv med ett kravbrev från kronofogden efter artonårsdagen på grund av att föräld-rarna inte betalt varor och tjänster de skaffat i barnens namn.

Som YA kan berätta på nyhetsplats i dagens tidning finns det tusentals barn i Sverige som blivit skuldsatta av sina föräldrar.

Annons

Av dem återfinns tyvärr 54 i södra Skåne. Enligt myndigheten finns det bara i Tomelilla 14 barn med registrerade skulder hos kronofogden. I Trelleborg återfinns 10 barn, i Sjöbo 9, Skurup 8, Ystad 7, Simrishamn 4 och i Vellinge 2.

Som YA rapporterade redan i tisdagens tidning drabbades också förra året 28 skånska familjer med omyndiga barn av att vräkas.

28 familjer i 13 av de 33 skånska kommunerna. Bland annat har vräkningar genomförts i Tomelilla, Vellinge och Trelleborg och var tredje kommun beräknas i år ha vräkt en familj med minderåriga barn och på ett år har barn i alla Skånes kommuner blivit utsatta för vräkning.

Siffrorna från kronofogden talar sitt tydliga språk. Välfärdslandet Sveriges välfärdsbygge har allvarliga sprickor i den välputsade fasaden. Och som vanligt är det de svagaste som drabbas, i det här fallet barnen.

Att skylla på social nedrustning och besparingar vore dock att göra analysen väl enkel. Fenomenet föräldrar som skuldsätter sina barn lär knappas kunna motas av att fler socialarbetare anställs ute i kommunerna. Sannolikt handlar det mer om upplysning. Dels till de vuxna, som kanske lever i vanföreställningen att skulder på något sätt avskrivs eller skulle försvinna bara för att en minderårig är inblandad. Men också till de näringsidkare som blir barnens fordringsägare. En person under 16 år har inte rätt att ingå avtal och enbart i begränsad form och i samråd med målsman efter 16 och före 18. Att omyndiga trots detta påförs skulder visar alltså att det slarvas även från affärsidkarnas sida.

Offren för de vuxnas slarv, oärlighet eller tanklöshet blir hur som helst de oskyldiga barnen som då tvingas inleda vuxenlivet med inte bara skuld, utan också för vuxenlivet ytterligare försvårande betalningsanmärkningar och i vissa fall även hemlöshet.

Det är ett förhållande som vi som ansvarstagande vuxna faktiskt inte stillatigande kan åse.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons