Annons
Nyheter

Fånga vinden till havs

Det råder gynnsamma vindar för vindkraften. Fördelarna med vindkraft är stora, vinden är en förnyelsebar och ren energikälla.
Nyheter • Publicerad 16 september 2009
Foto: 

I Sverige sker det för tillfället en kraftig utbyggnad av vindkraften och den kommer att fortsätta. Fram till år 2020 finns det ett förslag till ett nytt mål på 30 TWh, varav 20 på land och 10 till havs. Det ska jämföras med dagens nivå på nästan 2 TWh.

Men i en rapport som kom i veckan från Kungliga vetenskapsakademien kritiserades målet om 30 terawatt-timmar. Målet är överdrivet anser Vetenskapsakademiens energiutskott som ligger bakom rapporten.

Annons

Det största problemet ligger i vindkraftens oregelbundenhet, att det bara genereras el när det blåser. Av den anledningen behövs det hela tiden reservkraft, till exempel i form av vattenkraft. Med det framtida vindkraftsmålet om 30 TWh skulle inte den svenska vattenkraften räcka till som reservkraft anser experterna och professorerna som ligger bakom rapporten. 10 TWh är mer realistiskt anser de.

Ett sätt att minska på behovet av reservkraft är att integrera kraftnäten i Europa, vilket rapporten tar upp. Och det är en mycket god tanke.

Forskare har tidigare visat att genom ett väl utbyggt elnät i Europa skulle man kunna utjämna de geografiska väderskillnaderna och helt ersätta fossila bränslen med förnyelsebara energikällor. Tanken är att det alltid blåser någonstans och där ska det finns vindkraftverk eller ett solkraftverk där solen skiner.

Men det finns många utmaningar att tackla. Det krävs stora investeringar för att bygga ut kraftnätet så att man kan ta elkraften från där det blåser till konsumenterna. Detta blir än mer tydligt för havsbaserad vindkraft. Investeringarna till havs är större än på land. Men det finns också större vinster, det blåser mer på sjön.

I Sverige har vindkraftverk på land en genomsnittlig verkningsgrad på 23 procent. Till havs är motsvarande siffra 34 procent.

Planerna på vindkraftsparkerna på Kriegers flak tre mil söder om Trelleborg kan bli ett banbrytande projekt. Där är målet att länka samman tre olika länder – Sverige, Danmark och Tyskland – och skapa världens första internationella kraftledningsnät till havs.

Skulle Kriegers flak bli verklighet kan vindkraftparkerna bli en viktig föregångare för hur vindkraften kan tämjas till havs med flera länder inblandade. Att samarbeta mellan länder och inom EU blir helt nödvändigt för att på sikt ersätta de fossila bränslena med förnyelsebara energikällor.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons