Annons
Nyheter

Ewa Thalén Finné: Mot trafficking – inte mot fotbolls-vm

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Ewa Thalén Finné
Ewa Thalén FinnéFoto: 

Inför fotbolls-VM som startar till helgen har debattens vågor till och från gått höga om prostitution. Bland annat ansåg Jämo att Sveriges fotbollslag borde bojkotta VM.

Min ståndpunkt är att det viktiga för Sverige inte är att bojkotta fotbolls-VM, vilket de tyska prostituerades fackförbund har kritiserat, utan vår uppgift borde vara att se till att ingen köper sex, om det nu är möjligt. För även med vår sexköpslag vet vi att sexköp förekommer i Sverige varje dag. Dessutom uppkommer viss dubbelmoral när svenska myndigheter uppmanar till bojkott av fotbolls-VM när vi vet att prostitutionen kommer att öka även vid friidrotts-EM i Göteborg i sommar.

Annons

Ofta kopplas prostitution ihop med trafficking, människohandel, i debatten. Visst finns det en viss koppling, den bygger på att någon är beredd att betala för sex, men det är viktigt att skilja de båda begreppen åt eftersom det handlar om två olika saker. Båda har en social och en rättslig sida. Prostitution är i första hand ett socialt problem medan människohandel i första hand handlar om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Den som är offer för människohandel är inte prostituerad. Prostitution innefattar per definition ett mått av frivillighet – även om jag har svårt att tro att det ligger till så i verkligheten. Människohandel ska kallas för vad det är – slaveri.

I dag kan ungefär 400 – 500 flickor finnas i Sverige som slavar. Polisen gör mellan tio och femton tillslag om året och uppger att resultatet beror på hur mycket de anstränger sig. Fler flickor kan alltså räddas om bara polisen hade mer tid och resurser att lägga på människohandeln.

Varför är människohandel vanligt i Sverige? En del menar att det beror på att det är lätt att bedriva människohandel här. Risken att åka fast är liten och det är lätt att hålla sig gömd. Jag tror att det stämmer bra med verkligheten. Vi ser att andra grova våldsbrott också ökar i Sverige samtidigt som allt färre brott klaras upp. Antalet våldtäkter har ökat kraftigt.

Det måste bli en prioriterad uppgift för polisen att koncentrera sig på att upptäcka detta slaveri. Vi måste tillåta fler poliser att arbeta med frågan och de måste få bättre utbildning och kunskaper för att kunna följa utvecklingen på Internet och spåra människohandel på så sätt. Brottsoffren måste få mer stöd genom hela rättsprocessen. Fler brott måste klaras upp.

Enligt svensk lagstiftning krävs det att en flicka som utsatts för människohandel kan bevisa att hon blivit tvingad till det. Förövarna spelar på offrens hjälplöshet och målar upp en bild de har svårt att motstå. Det är inte rimligt att detta ska krävas för en fällande dom.

Chanserna att motverka människohandel ökar om människors levnadsstandard höjs och det rättsliga skyddet för medborgarna kan stärkas. Därför är det i grunden bra med handel och samarbete mellan länder, inte minst genom EU. När polis och åklagare kan samarbeta över gränser blir det lättare att komma åt människohandel och annan organiserad, grov brottslighet. Genom samarbete kan vi också bidra till förändringar i andra länder som kan förebygga människohandel.

Hundratals flickor är i dag slavar någonstans i Sverige. Det minsta vi kan göra för dem är att hitta dem och se till att förövarna ställs inför rätta. Det är en självklarhet i varje anständigt rättssamhälle.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons