EU inte så olikt USA
Kriminaliteten är hög, utbildningen socialt skiktad och landet fyllt av ignoranta krigshetsare med bibeln i hand. EU, däremot, är fredligt, upplyst, jämlikt och demokratiskt, ja, mer civiliserat helt enkelt. Här finns inga fattigdomsproblem och här tillämpas en ansvarsfull marknadsekonomisk politik.
Så kan man, något hårdraget, sammanfatta en gängse europeisk föreställning om vad som skiljer de båda stormakterna åt. Det är nog ingen överdrift att påstå att en viktig del av EU:s identitet är att vara ett – bättre – alternativ till USA.
Men hur stor är skillnaden mellan USA och Europa egentligen? Vad är myt och vad är sanning?
Den amerikanske ekonomen James K. Galbraith visade häromåret att löneskillnaderna i EU är större än i USA, om unionen ses som en samlad ekonomisk och politisk enhet.
En aktuell och tankeväckande artikel av den amerikanske historikern Peter Baldwin (Axess nummer 6, 2009) visar att skillnaderna inte är särskilt dramatiska. Genom att noggrant granska statistik drar han slutsatsen att USA är ett land i Europas mitt. Det gäller såväl absolut fattigdom som antal personbilar per capita. Här finns också flera intressanta uppgifter: De totala utgifterna för förskoleomsorg per barn är högre i USA än någonstans i Europa. En högre andel av amerikanerna har tagit en examen efter grundskolan än i något europeiskt land. USA:s medborgare är i denna mening bättre utbildade än Europas.
Den superpatriotiske amerikanen är något av en myt, konstaterar Balwin. Amerikaner är patriotiska och nationalistiska, men inte mer än vissa européer, visar World Value Survey. Portugiserna är exempelvis mer patriotiska än amerikaner.
Även när det gäller religion finns det skäl att ifrågasätta de vanliga stereotyperna om det religiösa USA och det sekulära Europa. USA är statistiskt jämförbart med de katolska länderna i unionen, vad gäller kyrkobesök etc.
Undersökningen, som dessutom inte inkluderar de nya medlemsstaterna från det forna Östeuropa, visar alltså på fler likheter än skillnader.
Men, poängterar Baldwin, det finns två verkliga och skrämmande skillnader. Den första handlar om sjukförsäkringssystemet. USA har inget allmänt sjukförsäkringssystem. ”Den verkliga skamfläcken i den amerikanska sjukvården är att spädbarnsdödligheten är högre än i något europeiskt land”, konstaterar Baldwin.
Den andra skillnaden är USA:s ouppklarade arv från slaveriet. I USA finns en stor och gettofierad svart underklass. Det som primärt särskiljer Europa från USA är en stor urban underklass, skriver Baldwin och han varnar för att här håller Europa på att bli mer amerikanskt. Häri ligger EU:s stora framtida utmaning.
Pernilla Ståhl är frilansskribent och medarbetare på Sveriges Radio.