Annons
Nyheter

Ett ihåligt försvar

Nyheter • Publicerad 5 september 2007
Försvarsminister Mikael Odenberg (m), avgår då nedskräningarna i försvarsbudgetenblir för stora för att klara uppgifterna. BILD: SCANPIX
Försvarsminister Mikael Odenberg (m), avgår då nedskräningarna i försvarsbudgetenblir för stora för att klara uppgifterna. BILD: SCANPIXFoto: 

Försvarsminister Mikael Odenbergs (m) avgång är ett hårt slag mot alliansen. Han är det tredje statsrådet som lämnar regeringen – och samtliga har varit moderater. Det visar på stora brister i Fredrik Reinfeldts ledarskapsförmåga.

Och att försvarsministern avgår på grund av att han menar att regeringens anslag inte räcker till för att försvaret ska kunna utföra sina uppgifter, är ett långt mycket allvarligare skäl än tv-licensskolk och svarta barnflickor. Det öppnar ett rejält sår i regeringen som får svårt att läka. Och de faktiska omständigheterna ställer ett stort frågetecken bakom Sveriges försvarsförmåga.

Annons

Odenberg menar att de besparingar på – enligt honom – 5 miljarder kronor som regeringen långsiktigt ska sikta på i den kommande finansplanen "frikopplar ekonomin från uppgiften" – med andra ord så ger regeringen försvaret stora uppgifter men är inte beredd att betala vad det kostar.

Odenberg menar att det i många fall kan innebära besparingar att köpa materiel av utländska leverantörer "från hyllan" i högre grad i stället för att utveckla eget – men att det långt ifrån är så alltid. Odenberg tog utvecklingen av nästa generations u-båt som exempel – det görs bättre och billigare av Kockums, enligt den avgångne försvarsministern.

Mikael Odenberg var före valet moderaternas gruppledare i riksdagen och partiets ekonomisk-politiske talesman, och sågs som en stark kandidat till finansministerposten. Han ledde också den alliansarbetsgrupp som inför valet la grunden till regeringens ekonomiska politik. Men det blev en annan deltagare i den gruppen som blev finansminister – Anders Borg. Odenberg fick i stället rollen som chef för försvarsdepartementet.

Men i takt med att försvaret genomgått stora förändringar och riktats om från invasionsförsvar till insatsförsvar så har försvarets ekonomiska prioritering också fallit nedåt. Försvarsministern tycker uppenbarligen att Borgs och Reinfeldts besparingar är att gå för långt.

Och Odenberg är inte ensam om att tycka så. Överbefälhavare Håkan Syrén har tidigare varit kritisk mot att regeringen förklarar att försvarskostnaderna ska ner innan försvarsberedningen har gjort klart sitt arbete med vad försvaret ska syssla med . "Först går man in och ändrar resurserna innan man definierar uppgifterna", förklarade ÖB hos Lars Adaktusson i TV8 i augusti.

Många säkerhetsexperter är överens om att Sveriges försvar inte har förutsättningar att klara av ett större angrepp mot landet. Men bakom ministerns avgång och överbefälhavarens kritik ligger uppfattningen att Sverige inte heller klarar av de internationella uppdrag som vi tagit på oss.

Den kritiken kommer dessutom från fler håll inom den egna regeringen.

Folkpartiets representant i försvarsutskottet och försvarsberedningen, Allan Widman, är efter sitt besök hos de svenska trupperna i Afghanistan kritisk till de enligt honom bristande resurser som trupperna har, skriver DN. Antalet soldater räcker inte till för att klara uppdraget. Tidigare har det kommit rapporter om att de svenska soldaterna har bristfällig utrustning.

Försvaret framstår allt mer som enbart ett bantningsobjekt för alliansregeringen. Att just en borgerlig regering, med moderaterna som ledande parti, fortsätter att skära i en försvarspolitik som man ärvt av socialdemokrater och miljöpartister, är anmärkningsvärt. Det känns inte tryggt.

Och för alliansregeringen är Odenbergs avgång den allvarligaste krisen hittills.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons