Annons
Nyheter

Ett hav med många akvarier

Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

Ikväll är det final i Eurovision Song Contest i Moskva med länder från Norge i norr till Israel i söder och från Island i väst till Azerbajdzjan i öst. I år ställer totalt ställer 42 länder upp vilket är betydligt fler än första gången som tävlingen anordnades 1956, då sju länder deltog.

En stor utvidgning av schlager-EM skedde 1993 då European Broadcasting Union och den östeuropeiska motsvarigheten, OIRT, gick ihop. Sedan dess har tävlingen vuxit till att omfatta en hel schlagervecka med två semifinaler och en final, just för att så många som möjligt ska få vara med.

Annons

Med utvidgningen som skett framför allt österut kan man fundera på var gränsen går för Europa. Visar eurovisionsschlagern på att det finns en europeisk identitet?

Nu är det en väsentlig skillnad mellan en schlagertävling och politik. Men det går ändå att skönja vissa likheter.

Vi har en Europeisk ekonomisk och politisk gemenskap med EU och dess 27 medlemsländer. En stor utvidgning av unionen skedde för fem år sedan då det tillkom åtta nya länder. Nu knackar Island på dörren och Turkiet och länderna på Balkan vill komma med. Ekonomiskt och viss mån politiskt måste man säga att EU varit en framgång. Men det finns ändå distinkta kulturella skillnader mellan länderna.

I veckan hölls Europaforum i Hässleholm med föredrag och seminarier på temat Europa och EU. På tisdagen höll EU-kommissionens generaldirektör för kommunikation, Claus Haugaard Sørensen, ett anförande om Sveriges kommande ordförandeskap inom EU.

Han menar att vi alla i EU simmar i samma vatten men att vi tänker och pratar inom nationella akvarier. Som exempel har vi i dessa akvarier en gemensam historia och är bekant med ”våra” kändisar och tv-profiler.

Inom EU saknas det personer som lever utanför för de nationella akvarierna. Förutom då Zidanes skalle. När Zinedine Zidane i VM-finalen 2006 mellan Frankrike och Italien i förlängningen skallade italienaren Marco Materazzi spräckte han också de nationella akvarierna, vi fick en gemensam händelse att utgå ifrån.

Vad Claus Haugaard Sørensen vill säga är att det inte finns en gemensam identitet inom EU, inte än i alla fall. Men Zidanes skalle visar ändå på att akvarierna kan spräckas.

Inom schlager-EM kan man säga att det är på samma sätt, det finns en gemensam tävling men att det inom den finns många skillnader mellan länderna. Dessutom brukar kompisröstningen vara stark. Men schlagertävlingens stora utveckling de senaste tio femton åren visar på att det sker en utveckling.

Vägen till en gemensam kulturell identitet inom Europa må vara lång men den börjar alltid med ett första steg. De stegen har vi nu börjat ta.

Må bästa land vinna ikväll. Fast jag hejar ändå på Sverige, och på Azerbajdzjan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons