Ett hammarslag mot Byggnads
De fem byggnadsarbetare som vände sig till Europadomstolen för att få tillbaka granskningsavgifterna som LO-fackförbundet Byggnads tagit ut av dem, vann sitt mål. Byggnadsarbetarna tilldöms ett skadestånd på 5 000 euro var.
Men det är osäkert om Europadomstolen slagit fast att rätten att stå utanför en förening står över kollektivavtalet mellan Byggnads och Svensk Byggindustri. Europadomstolen riktar främst in sig på att Byggnads inte kunnat redogöra för vilka verkliga kostnader de haft för att utföra lönegransk-ningsuppdraget.
Byggnads ordförande Hans Tilly tolkar därför utslaget i domstolen som att Byggnads även fortsättningsvis kan ta ut sina avgifter , som varje år drar in ett par hundra miljoner kronor till förbundet. Men det förutsätter att facket sköter redovisningen bättre.
Byggnads drar av 1,5 procent från alla byggnadsarbetares löner, även från dem som valt att stå utanför det socialdemokratiska fackförbundet. Det motsvarar 4 000- 5 000 kronor om året för en byggnadsarbetare med normallön. (Enda sättet att undgå gransk-ningsavgiften är att bli medlem i Syndikalisterna, vilket är främmande för de flesta.) När SVT:s Uppdrag Granskning hösten 2006 försökte ta reda på hur pengarna användes och hur många anställda på Byggnads som ägnade sig åt lönegranskning så kom Byggnadsföreträdarna med ytterst vaga uppgifter. Enligt byggföretagen hör dessutom i princip aldrig Byggnads av sig med klagomål på felaktiga löner. Det tyder på att Byggnads tar ut höga avgifter för en tjänst som de inte lägger ned särskilt mycket tid på att utföra.
Den som betalar till Byggnads, frivilligt eller ofrivilligt, betalar inte bara till ett fackförbund utan också till en socialdemokratisk förening. Byggnads presenterar till och med på sin hemsida under rubriken "Våra riksdagsmän", sex manliga riksdagsledamöter. De anses alltså främst representera Byggnads. Normalt är annars att riksdagsledamöter representerar sina väljare.
Den gamla kollektivanslutningen till socialdemokraterna försvann 1992, med ett gigantiskt medlemsfall för socialdemokraterna som följd. Men i praktiken fortsätter LO-medlemmarna – oavsett om de är s-sympatisörer eller ej – att betala pengar till det socialdemokratiska partiet. Och genom obligatoriska granskningsavgifter så överförs pengar till socialdemokraterna även från dem som står utanför LO.
Fackförbunden är en viktig del av ett fungerande näringsliv. Friheten att organisera sig, eller att avstå från att organisera sig, är en grundbult i demokratin.
Ett brett modernt fackförbund står fritt från direkta partipolitiska bindningar och företräder sina medlemmar oavsett deras politiska tillhörighet. Ett modernt fackförbund inser att det inte är rimligt att ta till med storsläggan mot småföretag med ett fåtal timanställda icke-fackanslutna medarbetare, som Hotell- och restaurangfacket gjorde i Göteborg.
LO och de 15 fack som ingår i organisationen har en lång väg att gå till att bli moderna. I går hjälpte Europadomstolen förhoppningsvis till med ett par steg på den vandringen.