Annons
Nyheter

Ett drömmarnas kulturhus

Det roliga med att vara politiker är att bygga nytt och bygga ut. Det tråkiga är att skära ned och ta bort. Det är klart att kulturnämnden i Trelleborg är lockad av tanken på ett kulturhus.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2004

Frågan är väckt på nytt av Sveriges pensionärers intresseparti, spi, som i en motion föreslår ett kulturhus för 600 sittande i publiken. Visst låter det härligt med en fullt tekniskt utrustad scen och konsertsal med plats för en stor orkester. Fyll huset med härlig teater och ljuv musik och trelleborgarna skulle få en plats att gå till för att må bra. Det är bara det där med pengarna. En positiv kulturnämnd tvingas konstatera att ett hus av denna typ är kostsamt och att ett bygge därför kräver eftertanke. Det är nog så sant. Kulturnämnden konstaterar också att det i ett sådant här projekt inte är något hinder att samarbeta med det privata näringslivet. Det är väl det minsta man kan säga. Till ett stort projekt måste det naturligtvis finnas kommersiella intressenter som är villiga att satsa. Ett kulturhus måste motiveras ekonomiskt, det är trist och tråkigt, men likväl sant. Resultatet av ett kulturhusbygge får inte bli att skattebetalarna år efter år får skjuta till pengar för att rädda en verksamhet som inte klarar sina ekonomiska åtaganden. Ett fint och dyrt skal utan väsentligt innehåll är det ingen som behöver. Kommunens satsningar på ett kulturhus slår då tillbaka mot kulturverksamheten själv. Först måste ett behov och en idé finnas om vilka som ska hyra in sig i kulturhuset, vad för sorts konserter som kan anordnas och vilken efterfrågan det finns. Typ: affärsidé först och funderingar om bygge sedan. Kulturnämnden tror att det finns utrymme för att fylla huset med kongresser, bolagsstämmor och mässor. Det är nog väl optimistiskt att Trelleborg ska kunna konkurrera om större tillställningar i den vägen. För att motivera ett kulturhus måste de vildaste planerna hållas tillbaka. En mindre anläggning, i befintliga lokaler, utbyggda eller renoverade, och som utnyttjas av andra verksamheter när de inte används för konserter och utställningar är ett realistiskt och vettigt alternativ. Hittar man fram till en väl fungerande organisation, efterfrågan visar sig stor och man lyckas ekonomiskt så finns alltid möjligheterna att satsa större. Men innehåll och verksamhet är alltid viktigare än dyra monument.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons