Erfarenhet är vackert
Var finns 70-åringarna på svenska arbetsplatser? De saknas!
Den genomsnittliga livslängden ökar och människor blir allt friskare högre upp i åldrarna. Många äldre upplever att de har mycket kvar att ge, men deras erfarenheter och kunskaper tas inte tillvara av arbetsgivarna. Erfarenhet är en underskattad tillgång i Sverige. I dag är det ytterst sällsynt att människor över 70-strecket fortfarande arbetar. I näringslivet finns en del, liksom på internationella positioner.
I andra länder, inte minst i USA, tar man däremot tillvara på ledaregenskaper och andra kompetenser hos äldre människor i företag och förvaltning. Den legendariske amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan är 79 år. Men i Sverige har det under flera decennier i stället varit vanligt att företag och offentliga organisationer köpt ut folk redan i 50-årsåldern. Det handlar om ren kompetensförstöring.
Kjell-Olof Feldt, före detta finansminister i socialdemokratiska regeringar , och Ann Lindgren, förbundsordförande i Sveriges Pensionärsförbund, föreslår i en debattartikel i Dagens Nyheter (4 december) förändringar. Bland annat att personer som nyanställs efter att ha fyllt 60 år inte ska omfattas av lagen om anställningsskydd och att arbetsgivaravgifterna bör sänkas för dem. Bakgrunden är att ansvar för tjänstepensioner och sjukersättningskostnader gör att arbetsgivare drar sig för att anställa äldre.
Den typen av förändringar behövs för att komma till rätta med bristen på erfarenhet på svenska arbetsplatser. Förutom att kunskap går förlorad, så missas också möjligheten att föra över erfarenheten till yngre förmågor. Och här kommer vi till ytterligare ett problem: På den stelbenta svenska arbetsmarknaden finns det inte tillräckligt utrymme heller för de unga.
En rapport som Ungdomsstyrelsen presenterade i går visar att för 15 år sedan hade tre av fyra 20-åringar jobb. I dag måste man gå upp till 26-åringarna för att finna samma anknytning till arbetsmarknaden. Framför allt är det de som saknar egna kontakter som har fått det allt svårare att få jobb. 60-85 procent av alla anställningar tillsätts genom kontakter. Arbetsförmedlingen är mer av en praktikförmedlare och kontrollinstans, och gör inte skäl för namnet.
Den svenska arbetsmarknaden är i kris. Det är en följd av stelbent och hämmande politik. När unga och gamla hamnar i kläm på arbetsmarknaden, samtidigt som fler måste komma i arbete för att klara samhällskostanderna, då gäller det att se över lagar och regler.
Flexibilitet borde vara ett ledord. Men den socialdemorkatiska regeringen kan inget annat än tala i trygghetsfloskler och skapa friår. Friår är annars bäst lämpat för regeringen själv. Gärna dussinet fullt.