Annons
Nyheter

En u-båt fråndet förgångna?

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2006
På fel kurs. ARKIVBILD: SCANPIX
På fel kurs. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

I dagarna är det 25 år sedan den sovjetiska u-båten U137 gick på grund i Karlskronas skärgård. Det var tio dagar som skakade Sverige. Att en sovjetisk u-båt gått på grund för att den felnavigerat mellan de små öarna och i de trånga passagerna var det förstås inte många som trodde.

Redan när u-båten låg på grundet och sovjetisk flotta lurade precis vid den svenska gränsen hävdades att u-båten varit ute på spaningsuppdrag och att den var kärnvapenbestyckad. Från svensk sida hade man planerat en stormning av båten, men denna blev inte av.

Annons

Det visar sig nu, i dokument som offentliggjorts och i intervjuer som gjorts efter Sovjetunionens fall, att en svensk stormning kunde ha lett till en katastrof.

Besättningen på u-båten hade nämligen fått order om att vid en stormning spränga sina konventionella torpeder, vilket hade lett till att hela besättningen och många svenskar dödats.

Dessutom kunde det ha skadat kärnvapentorpederna så att radioaktivitet läckt ut. Vad det hade lett till för Blekinge och resten av landet kan man i dag bara spekulera i.

Att detta nu tas upp i en SVT-dokumentär är en bra påminnelse om att det kalla kriget inte ligger så långt bort.

Att Ryssland efter Sovjetunionens upplösning, efter glasnost och perestrojka, och de positiva åren i början av 90-talet, nu verkar återgå till ett mer repressivt samhälle under Vladimir Putins hårda styre är också en påminnelse om att rester av det kalla krigets värderingar finns kvar.

I sammanhanget känns det därför välgörande att statsminister Fredrik Reinfeldt markerar att svensk säkerhetspolitik har förändrats. Reinfeldt sa vid ett nyligt besök i Oslo att Sverige inte längre är neutralt utan alliansfritt och att svenskt deltagande i Nato-operationer talar ett tydligt språk.

Det är utmärkt att Sverige poängterar att det kalla krigets officiella hyckleri i säkerhetspolitiken är slut.

Förhoppningsvis tillhör verkligen U 137:s grundstötning något som kan läggas till de historiska arkiven som påminnelser av en svunnen tid.

Nya tider kräver en ny strategi, och den svenska regeringens strategi pekar åt alldeles rätt håll.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons