Annons
Nyheter

En sång mot dumheten

Nyheter • Publicerad 23 februari 2007

Bertil Larsson (fp) har tagit över som ordförande i det kommunala utvecklingsbolaget. I sin roll som näringslivets representant i styrelsen har han tidigare varit mycket kritisk till hur Egil Ahl (s) hanterat näringslivspolitiken.

Nu är det upp till bevis för Larsson som politiker. De mål som han och styrelsekollegan Annika Williamsson (m) presenterade vid en presskonferens i går är ambitiösa. Det handlar om att fördubbla nyföretagandet, skapa tusen nya jobb och få en kvarts miljon fler besökare till Trelleborgs kommun 2010.

Annons

Det är konkreta och tuffa mål, precis som det ska vara i näringslivet. I det politiska livet kan det däremot vara farligt att gå ut med dylika siffror. Ändå – förstår man att tolka det mer som en god ambition än ett absolut löfte så är det ett gott initiativ.

Bakom overheadbilderna och SWOT-analyserna, finns det en del att ta fasta på hos det som Bertil Larsson och alliansen vill åstadkomma.

En självklar sådan sak är uppsökande verksamhet för att hjälpa nya företag att komma i gång, liksom bättre insatser för att marknadsföra Trelleborg mot små- och medelstora företag för att få dem att etablera sig här.

Bertil Larsson betonar behovet av att lyfta fram de kompetenser som i dag snarare betraktas som problem. En sådan kompetens är de språkkunskaper som finns bland trelleborgare med ursprung i andra länder. Det är något som allt från från banker och försäkringsbolag till myndigheter är i behov av för att nå ut till kunder både i Sverige och utomlands.

•••

Per Svensson, kulturchef på Expressen, har ofta sunda åsikter. Men Expressen tycks ha fastnat så djupt i sin anti-Bildt-kampanj att vad som helst som utrikesministern gör är att betrakta som ett brott. Det är tydligen ett hot mot journalistiken och demokratin att en minister har en egen direkt kommunikation med väljarna. Att Bildt dessutom använder sin blogg för att försvara sig mot Expressen och andra mediers attacker gör att han ska associeras med Richard Nixon – allt enligt Per Svensson. Jag hänger inte med.

De flesta svenska politiker aldrig gjort något väsen av sig internationellt över huvud taget. Och då finns följaktligen inte heller mycket att kritisera.(Vem utanför Trångvattnet har hört talas om Peter Eriksson?)

Kritisera gärna substansen i Bildts tal, hållbarheten i hans politiska ställningstaganden, terminologin när det gäller inbördeskriget i Darfur i Sudan – men så långt når vi sällan i svensk politik, tyvärr.

Snart ska man avgå för att man bloggar. Jag suckar. DJUPT.

•••

Annons

Apropå utrikespolitik. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin – alltså Carl Bildts främste opponent – har varit i Iran för att träffa de svenska medborgare som sitter fängslade där, anklagade för att ha fotograferat iranska militära anläggningar. Till TV8 sa Urban Ahlin att han fört samtal med regimen om saken och att han vid hemkomsten dessutom besökt den iranska ambassadören i Stockholm och krävt att svenskarna ska släppas fria.

Journalisten Per Gudmundson, som driver en av de mest uppmärksammade politiska bloggarna i Sverige har jämfört med vad den statskontrollerade iranska nyhetsbyrån Irna rapporterats om Urban Ahlins besök. Där framstår det snarare som att Urban Ahlin varit på resa för att framföra att Sverige stöder Iran rätt till civil kärnkraftsteknologi. Det citatet har Urban Ahlin bekräftat och menar att ingen ifrågasätter den rätten.

Irans regim använder just det argumentet för sin rätt att utveckla kärnkraftsteknologi och avfärdar allt tal om att landet vill utveckla kärnvapen som propaganda från den store satan, USA. Rätten till civil kärnkraft kan låta självklar. Men Irans regim är inte vilken regim som helst. Det är lätt att som västerländsk politiker bli ett legitimerande stöd för Mullornas förtryck. Det är så vänliga uttalande av den typ som Urban Ahlin gjort utnyttjas.

På www.irna.com finns för övrigt den iranska nyhetsbyråns artiklar att tillgå på flera språk, bland annat engelska och franska.

•••

Fråga Mikael Wiehe vad som är en demokrati. Få ett väldigt långt och komplicerat svar.

I radion i går hyllade Wiehe den godtagbara levnadsstandard, den utbildning och fria sjukvård som finns på Kuba.

Nu handlade frågan förvisso om demokrati, annars kan man konstatera att andra diktaturer varit än mer framgångsrika vad gäller materiell standard för sina invånare. Man kan också för den intellektuella hederlighetens skull jämföra med den ekonomiska standard och den utbildningsnivå som fanns på Kuba före revolutionen.

Visst, Castroregimen är långt ifrån den värsta i världen. Det är också fullt rimligt att förhålla sig kritisk till USA:s agerande i Kubafrågan och ifrågasätta om handelsembargot är det rätta medlet för att gynna en demokratisk utveckling.

Men att börja slira på frågan vad som är en demokrati och vad som är diktatur är något annat. Väljer folket inte sin ledare, tillåts inte fria medier, trakassera regimkritiker, det kan konstateras att hundratusentals människor flytt landet – då förstår var och en med fungerande moralisk kompass vilken typ av stat det handlar om.

Annons

Att sjunga en sång till friheten, i en gala arrangerad av revolutionära kommunisterna i RKU och Kommunistiska partiet – vars mål är att störta den "borgerliga demokratin" i Sverige, det är inte bara någon smågullig protest mot USA som stormakt, utan faktiskt att alliera sig med grupper som vill störta demokratin i Sverige.

Wiehe borde sjunga protestsånger mot sig själv.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons