Annons
Nyheter

En röst i valet är en röst på Europa

I veckor demonstrerade hundratusentals människor i Ukrainas huvudstad Kiev. Anledningen: De ville att landet ska närma sig den Europeiska unionen.
Nyheter • Publicerad 28 december 2013

För de länder som är utanför EU har unionen en alldeles särskilt dragningskraft. Det märks särskilt i länder i det forna östblocket.

Samma entusiasm finns ofta inte i EU:s medlemsstater.

Annons

I slutet av maj nästa år går hundratals miljoner européer till vallokalerna för att rösta fram sitt lands representanter till Europaparlamentet. EU-valet är ett av världens största demokratiska val. Ändå är intresset förhållandevis lågt, det vittnar inte minst valdeltagandet om.

Vid förra EU-valet 2009 var det drygt 45 procent av svenskarna som deltog i valet. Genomsnittet inom EU låg strax under den svenska nivån. Att inte fler röstar är ett problem för unionens legitimitet. Förhoppningsvis väljer fler européer att ta vill vara på sin demokratiska rättighet.

Det är mycket som står på spel. Det här valet skiljer sig från tidigare då parlamentet fått större makt när kommissionens ordförande ska utses.

Men framför allt bör fler engagera sig i valet när nationalistiska och EU-skeptiska partier växer sig starka på flera håll i Europa. Det är en trend som oroar.

En röst i valet är en röst på Europa. Det är inte splittring utan mer samarbete som unionen behöver.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons