Annons
Nyheter

En miljard bättre klimat?

Nyheter • Publicerad 11 september 2007

Om en dryg vecka, den 20 september, presenterar finansminister Anders Borg (m) regeringens budgetproposition i sin helhet. Men redan i går passade tre centerpartistiska statsråd – näringsminister Maud Olofsson, miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson – på att göra en liten PR-presentation av ett inslag ur proppen: klimatmiljarden.

Medan förre försvarsminister Mikael Odenberg (m) förlorade miljardkampen med Anders Borg, så har de tre centerpartisterna lyckats krama ut pengar ur finansministern.

Annons

Det handlar om en charmoffensiv från regeringens sida i en fråga som har ansetts vara en av alliansens opinionsmässigt svagaste. Och även om en svensk penningpåse i sig inte lär kunna påverka temperaturen på jorden, så är slagordet "klimatmiljard" väl uttänkt för att fungera i debatten. I budgetar plockas det hit och dit, vilket gör att det är svårt att veta varifrån miljarden kommer. Högre skatter på koldioxidutsläpp och bensin kan vara ett sätt att betala kalaset.

Att satsa statliga pengar på forskning och utveckling inom miljö och miljöteknik är annars utmärkt, alldeles oavsett vilken etikett det sätts på pengarna. Inte minst är "grön teknik" en avgörande del i god hushållning – uthållig ekonomisk tillväxt.

Däremot är svårt att direkt bedöma effekterna av regeringens nya satsningar.

Den största biten på 340 miljoner kronor satsas på ett program för hållbara städer. Ny- och ombyggda bostadsområden och stadsdelar ska kunna få stöd för att från början bygga in modern miljöteknik.

Det låter bra, men att det ska ge rätt effekt ute i verkligheten är en annan sak. Riskerna med den här typen av statlig styrning är att den sätter upp regelverk som mer begränsar än öppnar för nya lösningar.

Energieffektivisering, bland annat genom energideklarationer av byggnader och satsningar på information och utbildning, är en annan stor post. Eventuella vinster av det ska dock vägas mot kostnaderna för ökad byråkrati.

Även om centern har släppt sitt gamla neurotiska förhållande till kärnkraften, så är det fortfarande för kontroversiellt att föra in en satsning på forskning och utveckling av modern, effektivare och ännu säkrare former av kärnkraft i ett klimatprogram. Centern talar hellre om vad som inte ska tillåtas, på stämman i Kalmar lanserades ett förbud mot försäljning av bilar som drivs av fossila bränslen från 2015.

Det är synd. För hur miljö- och naturresursperspektiv så finns det få saker som borde vara så prioriterade som att hitta framtidens energikällor.

Biogas och vindkraft i all ära, det är alldeles utmärkta komplement, men nationellt och globalt är den storskaliga tillgången på ren och säker energi avgörande för uthållig ekonomisk tillväxt och utrotning av fattigdomen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons