Annons
Nyheter

En liga för medelmåttor

Om socialdemokraterna hade fått bestämma över allsvenskan i fotboll så hade Djurgårdens IF kämpat sida vid sida med Ljusvattnets IF om 170:e platsen i tabellen.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2003

För i rättvisans namn hade alla spelat i samma liga, alla med en rak fyrbackslinje, och med nollställning av resultatet och reglerade byten i paus. Byten mellan lagen alltså. Sätter Källström i Djurgården en frispark i första halvlek så får Ljusvattnet ta över honom i andra halvlek. Alla lag ligger förresten kring plats 170. Det är trångt där, men någon jäkla rättvisa ska det ju vara. För klubbledare och tränare i rättviseligan handlar inte arbetet om att bygga en bred bas i ungdomsverksamheten, med stimulans och utvecklingslag för de vassaste talangerna, och inte heller om att i ett förtroendefullt samarbete med näringslivet satsa långsiktigt på att bygga ett lag med ambitionen att klättra uppåt i seriesystemet. Det har man nämligen ingenting för. Andra lag skulle ju då få stryk och känna sig sämre. Nej, arbetet går i stället ut på att spela sådär lagom dåligt. Råkar någon högerback löpa för snabbt i en kontring så gäller det att hålla tillbaka honom. Sådant gillas inte av serienämnden. För mycket initiativ och stödet till nya målburar dras in nästa säsong, och så blir det inga läderbollar på träningarna. Det värsta är inte att det är synd om Djurgården i rättviseligan. Det värsta är att Ljusvattnet inte får spela bättre fotboll. Laget invaggas i tron att det är beroende av andra och att det inte kan lyfta sig med egen kraft. I stället för att ta ansvar för att utveckla sin fotboll och våga kräva rätten att ta betalt för den lovande högerbacken Marklund när Djurgården vill värva honom, så backar man hem och lägger hela framtiden i händerna på liganämnden. För den har ju lovat att alla ska spela lika och hamna på ungefär 170:e plats också i år. I verkliga livet knackar TFF på dörren till allsvenskan. Det är bara att slå in bollen och knäcka Häcken, så vi slipper lida allsvenska kval. Trelleborgs kommun har däremot långt till eliten. Trots alla förutsättningar som finns för en kommun mitt i en het region, med Nordens huvudstad runt hörnet, med hamnen mot omvärlden i centrum och en eftertraktad boendemiljö. Men i den svenska rättviseliga som kommunen spelar i är det svårt att ta sig uppåt. I det perspektivet är det kanske inte så konstigt att oppositionen har tappat luften och förlikat sig med tanken på att samverka för allas bästa här runt plats 170. Men det är bra tråkigt.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons