Annons
Nyheter

Detta är Alliansens ekonomiska politik

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2008
Socialdemokraterna motionerade om en eventuell flytt av kommunala verksamheter till före detta polishuset.
Socialdemokraterna motionerade om en eventuell flytt av kommunala verksamheter till före detta polishuset.Foto: 

När jag i kväll skriver detta inlägg så har jag nyligen kommit hem från skolnämndens presidiemöte. Där fick vi reda på att skolförvaltningen skulle flytta ut ur fastigheten på Östergatan, den de disponerar tillsammans med socialförvaltningen.

Varför, blev min fråga? Svar: Socialförvaltningen är i behov av fler kontorsrum och skolförvaltningen behöver mer utrymme.

Annons

Skolförvaltningen kommer då att hyra andra lokaler av en extern fastighetsförvaltare.

Vid senaste kommunfullmäktigemötet behandlades en motion från socialdemokraterna som jag hade skrivit.

I denna föreslogs det att tillsätta en utredning för att se hur det var möjligt att flytta och sammanföra delar av kommunens verksamheter till före detta polishuset som numera ägs av det kommunägda fastighetsbolaget Trelleborgshem.

Denna motion avslogs av alliansen med stöd av sverigedemokraterna. Vi ställde oss frågan varför det inte gjordes någon utredning om möjligheterna att utnyttja det befintliga kontorshuset, vilket det stod i motionen.

Att samla en verksamheten så mycket som möjligt bör ge lägre kostnader. En samlad verksamhet skulle också kunna ge Trelleborgs skattebetalare en samlad kommunal service. I dag finns kommunens verksamheter utspridda i hela stan. Detta skulle utredningen kunnat ge svar på.

Hade ett företag valt att ha sin administration utspridd på ett sådant sätt? Troligen inte.

När före detta polishuset inköptes av Trelleborgshem så blev ett flertal politiker inbjudna till en visning av fastigheten, vilket jag utnyttjade och tyckte det var mycket intressant och skapade tankar kring det framtida användandet. Det klargjordes tidigt att Trelleborgshems kontor skulle rymmas i första våningsplanet. Även om så hade blivit så återstår det två våningar. Dessa innehåller 140 kompletta moderna kontorsrum. Med sex konferensrum och arkivutrymmen anpassad till antalet rum. I huset finns även uppehållsutrymmen, kök, motionslokaler, p-platser i källaren. Listan kan göras lång.

Nä trelleborgare här skall bli ett äldreboende, har alliansen beslutat. Vi socialdemokrater har inget emot äldreboende, det är en viktig prioriterad verksamhet i kommunen.

När vi, Trelleborgs skattebetalare under hösten ser hur något byggföretag börjar riva alla kontorsutrymmen som hamnar i någon avfallscontainer så vet vi att det är våra skattepengar som går denna väg. Det är kapitalförstöring.

En fråga som dock trelleborgarna borde få svar på är: Varför nonchalerade ni att göra en utredning om möjligheten till fastighetens utnyttjande för de kommunala förvaltningarna?

Annons

Varför skulle inte Trelleborgs skattebetalare om möjligt kunna få en samlad kommunal service när nu tillfället fanns?

Tycker ni att ert beslut är det bästa ekonomiska för driftskostnaderna i den situation där det måste till mer resurser i skola, vård och omsorg.

Sven Lindkvist 2:e vice ordförande i skolnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons