Annons
Nyheter

Det obegripliga våldet

Nyheter • Publicerad 7 november 2007

Vansinnesdåd med unga förövare som skjuter ihjäl skolelever och lärare i sina egna skolor verkar tyvärr vara en del av nutiden. I april i år sköt en student på ett universitet i Virginia ihjäl 32 personer och sig själv. 1999 mördade två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare vid en högstadieskola i Colorado – en händelse som Michael Moore gjorde film av. I Tyskland 2002 mördade en elev som blivit relegerad från sin skola 17 personer på skolan som hämnd.

Det är några kända exempel.

Annons

I går hände det i Finland, i vårt skandinaviska grannland, som är mer välmående än någonsin och vars skolor beskrivs som lugnare och bättre än de svenska.

Också där kan det obegripliga hända. En ung kille fylls av hat, talar öppet om i en video på internet vad han tänker göra, och går sedan till sin skola med laddat vapen.

Någon skolmassaker av det här slaget har vi ännu inte sett i Sverige. Men att det skulle vara en amerikansk företeelse är en falsk bild. Vapen finns att tillgå i stor mängd även i Sverige och Finland.

Och liknande tragiska dåd, där unga människor skjutits ihjäl har ägt rum också här. 1994 mördade den då 24-årige fänriken Mattias Flink fem unga kvinnor och två män i Falun. En sjätte kvinna skakades svårt.

Samma år mördade den då 24-årige Tommy Zethraeus tre unga kvinnor och en man, efter att han inte blivit insläppt på nattklubben Sturecompagniet.

Några enkla recept för att förhindra den här typen av dåd finns inte. Det är lättare att formulera frågorna än ge de rätta svaren. En sak är klar, det handlar om unga män som utför dessa dåd. Det gör inte alla män till medskyldiga.

Men hur ska denna extrema våldsamhet hos enskilda manliga individer motverkas? Hur ska man upptäcka vilka personer som befinner sig i riskzonen?

Man kan tala om behov av hårdare tag som metalldetektorer och beväpnade vakter vid skolor. Eller mjukare grepp som bättre beredskap att följa upp de ungdomar som visar tydliga tecken på vapen- och våldsfixering, om bättre manliga förebilder och en bättre fungerande psykiatri.

Skolskjutningar på skolor är extremhändelser. Men det allvarliga våldet är mer vardagligt. I princip varje helg inträffar i varje stad misshandelsfall där unga män är inblandade. Ibland leder det till livslånga skador eller till och med dödsfall.

Att på alla sätt visa att det inte finns någon som helst tolerans för våld är nödvändigt för att ha en chans att motarbeta detta.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons