Annons
Nyheter

Det blåser på Söderslätt

Vindkraften är på frammarsch i Sverige, detta efter en lång startsträcka sett över de gångna decennierna. De senaste åren har det skett en explosionsartad utveckling av vindkraften; produktionen av el från vind har fördubblats under de två senaste åren.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2009
Foto: 
Tillvaratagen energi vid Maglarp.
Tillvaratagen energi vid Maglarp.Foto: 
Foto: 

Under 2008 producerades totalt nästan 2 terawattimmar el från vindkraft av totalt 145,9 TWh i hela Sverige vilket motsvarar 1,4 procent av den totala kraftproduktionen.

Det bådar gott för framtiden då målet är att en vindkraftsproduktion på 10 TWh ska vara planerad av kommunerna till 2015. Det finns också ett förslag till ett nytt mål om en total vindkraftsproduktion på 30 TWh till 2020, varav 20 på land och 10 till havs. Jämfört med dagens produktion motsvarar det 20 procent av den totala energi­produktionen i Sverige. Det skulle innebära mellan 3 000 och 6 000 nya vindraftverk i Sverige.

Annons

Den 20 maj beslutade riksdagen om enklare regler för vindkraftsprövning. Från den 1 augusti i år slopas dagens dubbelprövning och det räcker att bygget får tillstånd enligt miljöbalken. Dagens bygglovsprövning tas alltså bort.

Ytterst kommer kommunfullmäktige fortfarande ha en slags vetorätt men en enklare prövning av vindkraftverk är nödvändig för att utbyggnaden av vindkraft inte ska stanna upp.

Vid det senaste årsskiftet fanns det 1 138 vindkraftverk i Sverige. Skåne är det län med flest vindmöllor, totalt 252 stycken, varav 49 i Malmö och 37 i Eslövs kommun. I Malmö är det den havsbaserade vindkraftsparken Lillgrund med sina 48 vindmöllor som sticker ut.

Situationen mellan de olika kommunerna i Skåne skiljer sig stort. I åtta skånska kommuner finns det inte ett enda vindkraftverk, bland annat i Vellinge och Svedala.

I Trelleborgs kommun finns det för närvarande ett tjugotal vindkraftverk. Det finns godkända tillstånd för fem nya kraftverk och ytterligare nio är under prövning i Södra Åby, Grönby och Haglösa.

Under den gångna tiden har protester mot vindkraftverken som är under prövning strömmat in till kommunen från närboende. Tystnaden hotas och slättlandskapet förfulas, sägs det bland annat. Grunden till kritiken är ofta, gärna någon annanstans men inte på min bakgård. Det är synd då det sällan finns några nackdelar med vindkraftverk utifrån miljösynpunkt.

Diskussionen om vindkraft tog fart framför allt efter oljekrisen på 1970-talet. I Sverige uppfördes de första större vindkraftverken i slutet av 1970-talet. Det stora vindkraftverket i Maglarp stod färdigt 1982 och då var attityden till vindkraften enbart positiv. I takt med utbyggnaden har fler blivit skeptiska till att få vindkraft i sitt närområde. Argumenten mot vindkraft är framför allt att de förfular landskapet. Det påpekas ibland också att fastighetsvärdena i närliggande hus påverkas, osäkert hur mycket.

Vindkraften ska ses som ett komplement till övrig energiproduktion på grund av ojämn kraftproduktion. Men precis som med vattenkraften, som under året kan variera i landet, så är det bäst om man kan binda ihop distributionsnäten så mycket som möjligt.

Är det vindstilla på ett ställe kanske det blåser på ett annat. Genom en sådan sammanfogning nationellt, och vidare på europeisk nivå, går det att ersätta stora delar av kraftproduktionen av fossila bränslen med förnyelsebara energikällor.

Sett till den påverkan som ett vindkraftverk har på sin omgivning är de relativt små jämfört med annan energi­produktion. Vid prövning av nya vindkraftverk ska miljöhänsyn tas liksom hänsyn till de närboendes synpunkter.

Men med dagens elkonsumtion måste vi räkna med att vindkraftverk kan finnas på hörbart avstånd och inom synhåll. De positiva fördelarna överväger, vinden är en ren och förnyelsebar energikälla. Vi har inte råd att låta vinden passera.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons